V času, ko je odhod v lokal na kavo samo daljni spomin, si lahko doma pričaramo jutranje razvajanje z enkratno in zelo podcenjeno sladico. Imamo več izpeljank šarklja, klasični, marmorni,… danes bom predstavila ameriško različico, katero ravno tako lahko poljubno spreminjamo. V kolikor želite malo bolj nenavadne oblike modela za šarkelj, si poglejte podjetje Nordicware. Meni osebno so to najboljši modeli pekačev, kvaliteta je vrhunska, kupim pa jih na nemškem Amazonu.
Sestavine za testo:
400g moke
1 žlička pecilnega praška
1 žlička sode bikarbone
½ žličke soli
180 g masla
180 g sladkorja
3 jajca
1 žlica vaniljevega ekstrakta
Limonina lupinica 1 limone
200 g grškega jogurta
Sestavine za nadev:
200 g sesekljanih orehov
3 žlice rjavega in 1 žlica navadnega sladkorja
2 žlički cimeta
2 žlički kakava
½ žličke soli
Na sliki je tudi nadev iz mletega maka, sladkorja, mletih orehov in malo soli. Tega sem uporabila, ker mi je mak ostajal, zato pravim, da lahko delamo kar se nam zahoče s to sladico. Dodatek soli je nujen, ker precej bolj poudari okus. Po želji se lahko doda še Limoncello, za poudarek limonine lupinice.
Postopek: maslo in sladko penasto zamešamo, šele ko imamo res peno, začnemo dodajati jajca eno po eno, presledki so zato, da se jajce lepo vmeša. Nato dodajamo postopoma suhe sestavine z rahlim vmešavanjem. Na koncu še dodamo limonino lupinico in grški jogurt. Model za peko mora bito zelo dobro namaščen in vanj zlijemo 1/2 mase, naredimo rahlo vdolbino z žlico in vanjo stresemo nadev (katerikoli, jaz sem delala oba in sta vrhunska). Sestavine za nadev samo zmešamo. Na nadev zlijemo še ostalo maso, poravnamo in pečemo na 175°C 50-60 minut. Šarkelj je pečen, ko je zobotrebec čist.
Posujemo s sladkorjem in uživamo.
V zaprti posodi zdrži in je odličen tudi po enem tednu, zato si le privoščite kos ob jutranji kavici – se dan lepše začne!
Comments