Gre za klasično angleško sladico, katero je vredno pripraviti. Če vam za božične praznike primanjkuje časa za kuho, pa bi želeli imeti sladico katera osupne, je to prava stvar.
Receptov za steamed pudding je veliko, vendar prav tega pripravijo vsak božič za kraljevo družino in zakaj ga ne bi pripravili tudi mi. Gre za recept kuharskega mojstra Darren Mcgrady-ja.
Originalni recept sem malo prilagodila. Glede na to, da ta sladica takoj gre, jo pripravljam na tedenski bazi, kar privede do eksperimentiranja.
Sestavine za poliv:
300 g temnega muscovado sladkorja
200 g masla
60 g temne čokolade
9 žlic sladke smetane
Sestavine za puding:
180 Medjool dateljnov, izkoščičenih in narezanih na koščke
1 žlička sode bikarbone
230 ml vroče vode
60 g zmehčanega masla
150 g sladkorja
1 jajce
230 g moke
1 žlica kakava
1 žlička vaniljeve paste
1 žlica vaniljevega ekstrakta ali ruma
1 žlička pecilnega praška.
Priprava: sestavine za poliv kuhamo v loncu dokler se lepo ne povežejo ter damo na stran. Polovico tega poliva vlijemo v namaščeno posodo, kjer se bo puding kuhal in damo na stran.
Medtem izkoščičimo detelje, narežemo na koščke, dodamo žličko sode bikarbone in prelijemo z vročo vodo, da se zmehčajo. Do sem lahko pripravimo tudi dan prej.
Ostale sestavine zmešamo, se pravi: maslo, sladkor, jajce, nato dodamo presejano moko, kakav in pecilni prašek. Sledijo dateljni vključno z vodo, vaniljeva pasta in poljubno rum ali vaniljev ekstrakt.
To mešanico vlijemo v posodo s polivom, pokrijemo s peki papirjem in ALU folijo in dobro zavežemo, če nimamo ravno temu namenjene posode. Posoda je lahko keramična, pomembno je le, da gre lahko v celoti v lonec in da se jo lahko tudi pokrije še s pokrovom, ker kuhamo na pari. Če posoda v kateri je voda ne bo pokrita, boste kuhali v nedogled in nič ne bo ratalo.
To sedaj kuhati cca. 1,5 do 2 uri. Ko je kuhano (probate z zobotrebcem) obrnete na krožnik, polijete z ostankom poliva, dodate smetano ali sladoled in uživate!
Dober tek!
Comments