Vsi, ki smo gledali film Julie & Julia zelo dobro poznamo zgodbo o Beef bourguignon-u. Gre za francosko jed, katero je Američanom predstavila Julia Child, soproga ameriškega diplomata. Vrsto let je živela v Franciji, kjer je spoznavala francosko kuhinjo in jo želela predstaviti na malo bolj preprosti način. Tako je nastala znana knjiga receptov »Mastering the Art of French Cooking«.
Pri nas bi tej jedi enostavno rekli goveji golaž, pa ni čisto tako. Gre za premišljeno kombinacijo okusov, ki se idilično dopolnjujejo, pa tudi postopek priprave in izbira posode odigrata svojo vlogo, ostalo pa naredi pečica. Ta jed je primerna za večje družbe, lahko jo pripravite dan v naprej in ste spočiti, ko pridejo obiski. Pri vsaki zadevi moramo delovati premišljeno, s srcem in imeti voljo in to velja tudi za kuho. Zapomnite si, mise en place je zelo pomemben, sestavine si pripravite, imate jih pri roki, ko začnete kuhati.
Sestavine za cca. 6 oseb:
1 kg govejega podplečja,
100 g dimljene slanine (zavoj že narezane na rezine),
1-2 veliki čebuli,
4 velika korenja, jaz jih narežem na cca. 3 cm,
cca. 3 dcl vina, 1 velika žlica moke, jušna osnova toliko da se jed lepo pokrije,
3 stisnjena česna in 2 veliki žlici paradižnikove paste,
500 g svežih, malih gobic - šampinjoni,
2-3 velike žlice vloženih čebulic.
Začimbe: sol, poper, lovorjev list.
Jeklena ponev za karameliziranje mesa in litoželezna posoda za pečico.
Pa začnimo! Za lažjo predstavo postopka prilagam preverjen video posnetek, vendar sama zadevo precej poenostavim, kuhanje naj bi bilo zabavno in brez stresa, zato si poenostavite kolikor se le da.
Priprava: goveje meso operemo, posušimo in narežemo na večje koščke ter ga na vročem olju (jeklena ponev) karameliziramo in prestavimo v litoželezno posodo. Meso posujemo z moko in zapečemo na 200°C cca. 10-15 minut. Popečemo slanino v jekleni ponvi, dodamo k mesu. V tej isti jekleni posodi na rahlo prepražimo čebulo in večje kose korenja ter dodamo k mesu. V jekleno ponev vlijemo vino in deglaziramo, poberemo vse tiste dobrote, katere so ostale v ponvi in zlijemo k mesu. Dodamo toliko jušne osnove, da lepo pokrijemo meso (ne preveč), dodamo stisnjeni česen, lovorjev list in paradižnikovo pasto. Premešamo, pokrijemo in damo v pečico na cca. 170°C za približno 3 ure.
Proti koncu operemo šampinjone in jih cele (ne režemo) prepražimo na maslu v isti jekleni ponvi, katero smo uporabili prej. Ko je jed gotova, vzamemo iz pečice, dodamo 2-3 žlice vloženih čebulic, gobice in narezan peteršilj. Kot prilogo postrežemo svaljke, njoke, lahko tudi kruhove cmoke,…bolj »uglajeni« narodi, pa to jed postrežejo samostojno. Kot vinska spremljava k tej jedi zelo paše kozarec rdečega bordojca, zvrst Cabernet Sauvignon-a, Merlot-a in Cabernet Franc-a.
Žal nimam slike končne sestave jedi, ker pri nas večina jedi zmanjka, še predno lahko poslikam,…
Pa dober tek!
Comments