Peko božičnega peciva si organiziramo skozi cel mesec, da je manj stresno. Na praznik imamo ponavadi obiske in če smo spočiti, v tem dnevu lahko dejansko tudi uživamo, zato kuhanje časpvno razporedimo.
V tem delu pekovskega maratona pripravljamo piškote, ki jih je najbolje peči sredi decembra, da so na božični dan najbolj optimalnega okusa. Pazimo, da izbiramo čim bolj raznolike okuse (lešnik, oreh, kava,...) in da se recepti ne ponavljajo.
Lešnikove paličice
Sestavine:
225 g masla
100 g sladkorja v prahu
3-je rumenjaki
½ žličke cimeta
200 g moke
40 g kakava
½ žličke pecilnega praška
130 g prepraženih zmletih lešnikov
Za nadev uporabimo kvaliteten lešnikov namaz (vsaj 45% lešnikov).
Za preliv 130 g čokolade in 1 žlica rastlinskega olja.
Postopek: maslo in sladkor penasto umešamo, enega za drugim dodajamo rumenjake, vsakega posebej umešamo, nakar presejemo in dodamo moko, cimet, kakav in pecilni prašek, na koncu dodamo lešnike. Slaščičarsko brizgo napolnimo z maso in na peki papir nabrizgamo paličice dolge cca. 4 cm. V segreti pečici na 185°C pečemo malo manj kot 10 minut. Ko so ohlajeni eno stranico namažemo z lešnikovim namazom in jih sestavimo. Nad paro stopimo čokolado z malo olja in oba konca paličic pomočimo vanjo ter jih zlagamo na peki papir.
Orehovi rogljički ali originalno Orasnice
Sestavine:
3-je beljaki
250 g sladkorja v prahu
300 g zmletih orehov
sok ½ limone
200 – 300 g grobo mletih orehov
Postopek: ko nam ostajajo beljaki (iz zgornjega recepta) jih lahko uporabimo za razne sladke recepte, ne samo za macaronse. Orasnice izvirajo iz Srbije, saj imajo tam zelo dolgo tradicijo peke drobnega peciva, pa tudi veliko orehov. Beljake in sladkor stepemo v trd sneg, dodamo orehe in sok limone, vse premešamo. Z dvema žličkama, ki sta vedno namočeni v vodi, jemljemo maso in jo povaljamo v orehe. Oblikujemo rogljičke in jih zlagamo na peki papir. Pečico segrejemo na 200°C, predno jih damo peči, temperaturo zmanjšamo na 100°C ter pečemo cca. 15 minut. Ohlajene prestavimo v škatlo za piškote in pustimo stati do božiča.
Brizgano kavno pecivo
Sestavine:
180 g masla
100 g sladkorja v prahu
1 jajce
2 žlici instant kave stopljene v 4-ih žlicah ruma
70 g mletih mandljev
1 žlica kakava
150 g moke
Za nadev kavna (mocca) krema.
Za preliv stopljena temna čokolada.
Postopek: Maslo in sladkor penasto umešamo ter postopoma dodajamo še vse ostale sestavine. Pečico segrejemo na 180°C, s pomočjo slaščičarske vrečke na peki papir nabrizgamo kekse in jih pečemo cca. 10 minut. Ko se ohladijo jih namažemo s kavno kremo in jih sestavimo. Čokolado stopimo in jo napolnimo v papirnat tulec, samo vršiček odrežemo ter kekse okrasimo.