top of page

Božična peka – I. del

Priprava na praznike zna biti zelo stresna, sploh če se lotimo vsega hkrati. Temu se lahko mirno izognemo z dobro organizacijo dela v kuhinji. Božično – novoletni prazniki so pri nas doma zaznamovani s peko raznih sladic - čas je primeren, saj je balkon en velik hladilnik, zato lahko mirno pretiravamo, kar tudi z veseljem počnemo. Na začetku decembra pečemo razne piškote, ki morajo nekaj časa stati na hladnem, tako razvijejo vse okuse. Lotim se starih že ponarodelih receptov naših babic, kjer je za praznike vedno lepo dišalo in smo otroci skrivaj hodili v sobo s piškoti, ki jih je nato do praznikov ostalo bolj malo.

Prvi so na vrsti medenjaki, ki sem jih opisala v tem blogu, sledijo pa Vanilice, Ingverjevo pecivo, Orehovi piškoti in klasično linško pecivo.

Vanilice

Sestavine:

300 g moke

250 g masla

200 g sladkorja

200 g mletih orehov

2 jajca

Postopek: vse zgornje sestavine zmešamo s pomočjo multipraktika, lahko tudi ročno. V plastično folijo zavijemo testo in damo v hladilnik, da se rahlo strdi. Med valjanjem na deski dodajamo moko, če je testo lepljivo, razvaljamo in izrežemo krogce, premera 3 cm. Zložimo na pekač in pečemo v ogreti pečici na 180°C cca. 10 minut. Ko je pečeno vsako drugo vrstico obrnemo s pomočjo vrečke nabrizgamo marelično marmelado in pokrijemo z drugo polovico. Na koncu še povaljamo v vaniljev sladkor, v posodi pa naj počakajo do praznikov, dlje ko stojijo, boljši so!

Ingverjevo pecivo

Sestavine:

135 g masla

180 g sladkorja

2 žlički zmletega ingverja

nariban svež ingver, cca. 10 cm

4 jajca

250 g moke

½ pecilnega praška

250 g narezane čokolade

skodelica rozin namočenih v rumu

skodelica suhih češenj namočenih v Maraskinu

Za preliv: 150 g čokolade in 50 g masla.

Postopek: maslo in sladkor penasto zamešamo, enega za drugim dodajamo jajca, vsakič močno premešamo. Dodamo ingver, moko s pecilnim praškom, čokolado, namočeno suho sadje ter vse premešamo. Maso poravnamo v pekaču in pečemo v ogreti pečici na 185°C cca. 35 minut.

Ko je pecivo ohlajeno prelijemo z na pari stopljeno čokolado ter povrh zložimo koščke ingverja. Ko se čokolada strdi pecivo razrežemo. Ravno tako, dlje kot stoji, bolje je.

Orehovi piškoti

Sestavine:

300g moke

200 g sladkorja

3 žlice ruma

5 kapljic mandljeve esence

½ žličke mletega kardamoma in ščepec soli

200 g mrzlega masla

150 g zmletih orehov

Rdeči ribez marmelada

Za preliv 200 g na pari stopljene čokolade z dvema žlicama sončničnega olja.

Postopek: iz zgornjih sestavin zamešamo testo, lahko ročno, vendar se jaz poslužujem multipraktika, ker je manj pospravljanja. Testo zavijemo v plastično folijo in ga za cca. 30 minut damo v hladilnik. Ko se malo strdi, ga razvaljamo, izrežemo krogce premera 4,5 cm, jih polagamo na pekač in v ogreti pečici na 180°C pečemo malo manj kot 10 minut. Vsako drugo vrstico ohlajenih piškotov obrnemo ter s slaščičarsko vrečko nabrizgamo ribezovo marmelado. Sestavljene piškote povrh namažemo še z čokolado. Ti piškoti so najboljši če stojijo kakšna dva tedna, če nam rata jih ne pojesti do takrat.

Linško pecivo

Sestavine:

300 g moke

200 g masla

100 g sladkorja v prahu

1 jajce

1 žlica vaniljevega sladkorja

limonina lupinica in malo soli

Linško pecivo lahko gnetemo ročno ali uporabimo multipraktik. Razmerje je vedno 3:2:1 za moko, maščobo in sladkor. V tem razmerju količino višamo ali nižamo. Testo damo za kratek čas v hladilnik, nato ga razvaljamo, izrežemo kroge, jih zlagamo na pekač, pri polovici krogov naredimo luknjice. Pečemo na 180°C cca. 10 minut. Ko so pečeni, tiste z luknjico preložimo na drug pekač in jih posujemo s sladkorjem v prahu, na cele piškote pa nabrizgamo marelično marmelado. Polovički stisnemo skupaj tako, da je luknjica zapolnjena z marmelado.

  • Instagram Social Icon
bottom of page