Prišel je čas, ko je doma prijetno toplo in povsod diši po začimbnicah, saj se pečejo medenjaki. Cimet, ingver, muškatni orešček,… vse te omamne dišave značilne za decembrske praznike, nas prevzamejo ob prihodu domov.
Prvi nas obišče Miklavž in prinese darilca z medenjaki, suhim sadjem ter mandarinami, da pa bo ta obisk še bolj zabaven, skupaj z otroci specite medenjake. Recept je že skoraj sramotno enostaven, tako da zlahka pričarate decembrsko vzdušje v svoj dom.
Prvi recept so klasični medenjaki, ki v pečici močno narastejo, zato jih je potrebno zlagati na pekač narazen in uporabiti bolj preproste oblike modelčkov, saj se oblika ob vzhajanju zgubi.
Sestavine:
300 g polbele moke (TIP 850)
200 g ržene moke
1 pecilni prašek
20 g sode bikarbone
Mešanica začimb za medenjake: cimet, klinčki, piment, muškatni orešček,…
150 g sladkorja
180 g cvetličnega medu
130 g masla
0,8 dcl vode
3 jajca
Priprava: med, sladkor in vodo segrejemo na ognju, da se vse lepo poveže, odstavimo in dodamo maslo, premešamo in pustimo, da se ohladi, nato vmešamo jajca. V drugo posodo zmešamo moko, začimbe in vzhajalna sredstva ter med mešanjem vlivamo medeno osnovo, dokler se zmes lepo ne poveže. Pokrijemo s plastično folijo in na hladnem naj počiva 1 ali 2 dni.
Testo razvaljamo in z modelčki izrezujemo ter polagamo na pekač. Pečemo v ogreti pečici na 160°C 15-20 minut. Okrasimo s čokolado ali sladkorno glazuro.
Drugi recept so ingverjevi medenjaki, ki potegnejo na poper (veliko ingverja), kar je še posebej zabavno. Ti medenjaki ne vzhajajo močno, zato lahko uporabite malo bolj prefinjene modelčke za izrezovanje, saj po peki še vedno obdržijo obliko.
Sestavine:
75 g črne melase (intenziven vonj in okus)
80 g zlatega sirupa ali medu
200 g masla
180 g Demerara rjavega sladkorja
sok in lupinica ene limone
350 g navadne moke in 180 g ržene moke
½ žlička sode bikarbone
2 žlici mletega ingverja
2 žlici mletega cimeta
½ žličke mletih klinčkov
1 žlička mletega muškatnega oreščka
1 žlička soli
Priprava: melaso, zlati sirup, maslo in sladkor segrejemo, da se poveže, na koncu dodamo limonino lupinico in sok. V večjo posodo damo vse ostale sestavine in dodamo rahlo ohlajeno sladko zmes. Mešamo, da se zmes lepo poveže, pokrijemo s plastično folijo in pustimo stati 1-2 dni na hladnem. Testo razvaljamo na cca. ½ cm in izrezujemo razne praznične motive. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 170°C 15 minut.
Veliki možički za darila,
in mali božični motivi za sladkanje doma.
Okrasimo s čokolado ali sladkorno glazuro, ki jo pripravimo iz pasteriziranih jajčnih beljakov (Spar), veliko mletega sladkorja in malo limoninega soka. Mešamo do prave teksture za obrobe ali prelive, poljubno dodamo jedilne barve.