Decembrski prazniki se bližajo in težko se je izogniti pretiranim gostijam. Najverjetneje ni mize, kjer med temi prazniki ne kraljuje pujsek (razen seveda pri ne mesojedih). To je čas pretiravanja in razni kosi svinjskega mesa so idealna rešitev za decembrske pojedine. Kljub temu, da pujska v pečici ni težko pripraviti, se prava mojstrovina peke pokaže s hrustljavo kožico. Ni hujšega, kot odličen kos mesa pokvariti z razmočeno, neokusno, gumijasto kožico.
Predstavila bom dve klasiki, kos svinjskega mesa s kožico, kjer ne glede na to ali imamo skromno kračo ali pa odličnega odojka je postopek peke isti ter rolado iz svinskega hrbta. Zelo enostavne jedi, saj pečica opravi večino dela in več kot dobrodošle na decembrski mizi.
Pujsek s kožico
Kos svinjskega mesa operemo in dobro posušimo s papirnato brisačo ter močno solimo, popopramo in rahlo premažemo z olivnim oljem. V pekač damo olupljeno in na pol prerezano čebulo ter celo korenje na to pa položimo kos mesa s kožico obrnjeno navzgor. Vlijemo jušno osnovo, toliko da je zelenjava pokrita, nikakor pa ne smemo zmočiti kožice. Kožo posolimo in v močno ogreti pečici cca. 230°C pečemo cca. 15 minut, nakar temperaturo zmanjšamo na 180°C in pečemo cca. 1 uro (odvisno od količine mesa). Po uri pečenja v pekač dodamo krompir, solimo in rahlo pokapamo z oljem (tudi kožico). Vrnemo nazaj v pečico in pečemo še 1 uro, nakar zvišamo temperaturo zopet na 230°C in pečemo še 20 minut, lahko tudi vklopite ventilator (še bolje) vendar v tem primeru zaščitite krompir s folijo. Garantirano najboljša kožica in svinjska pečenka za prste oblizniti.
Rolada iz svinjskega hrbta
Svinjski hrbet je pusto meso, zato potrebuje malo spodbude do odličnosti. Nadev pripravite dan prej in je popolnoma poljuben, kar vam paše, je pa bolje, če je pregrešen, npr. prepražena čebula s piščančjimi jetri, mleto svinsko meso, limonina lupinica, malo namočenega kruha, kosi mortadele, ki jo položimo na razprt svinjski hrbet, ki ga predhodno močno solimo in namažemo z olivnim oljem,… Prilagam video, kjer je enostavno razloženo kako pripraviti svinski hrbet za nadevanje. Ko je rolada zvezana in pripravljena za peko, ponovimo zgornji postopek, prvo 15 minut pečemo na zelo visoki temperaturi, nato zmanjšamo in pečemo odvisno od kilogramov mesa (cca. 1 kg je 1 ura pečenja) in nato proti koncu zopet močno zapečemo.
Enostavno in odlično, pa dober tek.