Zelo pregrešna ampak idealna tortica za ob kavi ali čaju, sploh v pustih novembrskih popoldnevih. Priprava je enostavna, sestavine so osnovne (v kuhinji jih ima vsak), le malo potrpljenja zahteva priprava karamele. Tako preprosto in tako dobro za sladki popoldanski karamelno-lešnikov užitek.
Sestavine za biskvit:
200 g zmehčanega masla
200 g rjavega Demerara sladkorja
3 jajca
1 grški jogurt (10% maščobe)
2 žlički vaniljevega ekstrakta
250 g moke
1 žlička pecilnega praška
Sestavine za karamelo:
300 g finega sladkorja – jaz uporabljam Wiener Zucker Extrafein
70 g masla
220 ml sladke smetane
50 g grobo mletih praženih lešnikov
Postopek – pripravimo biskvit, tako da zmiksamo maslo in sladkor do svetlo penaste mase, nato postopoma vmešamo jajca enega za drugim. Dodamo jogurt in vaniljev ekstrakt, zmiksamo ter na koncu dodamo še moko s pecilnim praškom in soljo. Premešamo, da dobimo lepo gosto maso, ki jo vlijemo v namaščen in s peki papirjem obložen pekač, premera 20 cm. Pečemo na predhodno ogreti pečici na 180°C cca. 35 do 40 minut. Biskvit naj se ohladi na rešetki.
Za pripravo karamele potrebujemo kozico z debelejšim dnom in malo potrpljenja. Sladkor karameliziramo na zmernem ognju in ga imamo cel čas na očesu. Karamela je zelo vroča, zato previdno, občasno stene posode namažemo s hladno vodo, pomagamo s čopičem. Ko se sladkor stopi, odstavimo kozico z ognja in vmešamo maslo, nato dodamo še sladko smetano in vrnemo na ogenj, dokler se lepo ne poveže, prestavimo v skodelico, da se ohladi takrat pa dodamo lešnike.
Biskvit prerežemo na pol, z dobrim, dolgim, nazobčanim nožem in vrtljivim podstavkom je to zelo enostavno, obe biskvitni polovici premažemo z marmelado in namažemo tortico s karamelo in rahlo posujemo s soljo. Karamela in sol je vrhunska kombinacija. Pustimo da se ohladi in postrežemo ob kavi ali čaju. Idealna sladica za popoldanski sladki užitek .