top of page

Emilia Romagna – pokrajina gastronomskih presežkov

Emilia Romagna se razteza čez osrednji del Italije, v smeri V-Z. Na eni strani ji stik z mediteranskim morjem zapira pokrajina Ligurija, na drugi pa sega vse do mesta Rimini na jadranski obali. Na zahodu poleg Ligurije, meji še na Piemont, na severu sta Lombardija in Veneto, na jugu pa Toscana in Marche. Že njena lega naznanja, da je v samem epi centru svetovnih kulinaričnih presežkov. To je kraj mortadele Bologna, balzamičnega kisa, Parmigiana Reggiana, pršuta Parma, številnih ostalih salam in sirov ter živahnega rdečega penečega vina Lambrusco.

Tukaj je dom prestižnih motorjev in avtomobilov kot so: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Ducati, sedež prehranskega velikana Barilla s številnimi lokalnimi pridelovalci in proizvajalci hrane, razvita modna industrija z blagovnimi znamakami Max Mara, Furla, Pollini, La Perla,… Samo vrednost podjetja Ferrari naj bi bila ocenjena na cca. 11 milijard €, zato upravičeno govorimo o eni bogatejših in razvitejših pokrajin v svetovnem merilu, vsekakor pa najbolj bogati pokrajini Italije.

Blagostanje, gospodarski razvoj ter način in kultura življenja vodijo do zadovoljnih, gostoljubnih in srečnih ljudi. Vedno so dobre volje in pripravljeni odgovoriti na kakršnokoli vprašanje popotnikov, polni nasvetov in navodil, vezanih predvsem na hrano in druženje.

Kljub temu, da so svetovna prehranska elita niso prav nič vzvišeni, so izjemno delovni in organizirani, vedno pripravljeni na pomoč in hec z otroci. Cene gostinskih storitev so nižje kot v našem okolju, trud in interes postreči dobro in zanimivo hrano vedno pospremijo z zanimivo razlago. Receptur ne skrivajo, temveč ti s ponosom razložijo celotni postopek priprave zadovoljni, da pokažeš interes in ceniš trud, ki je bil vložen v te kulinarične dobrote.

Emilia Romagna je raj za »foodie-je«, obiskati pa bi jo morali predvsem tisti, ki se profesionalno ukvarjajo s hrano. Poznavanje gastronomije je na izjemno visokem nivoju in je dostopna vsem slojem prebivalstva. Odlična hrana ni rezervirana samo za prestižne goste, temveč je to del vsakdana, zato je tudi lokalno prebivalstvo zelo močno kulinarično ozaveščeno. Trg sam izloči prehranske japije, saj prepozna šarlatane, ki jim je hrana zgolj hitri zaslužek, brez strasti povezane z znanjem in kulturo naroda.

Ljubljana – Maranello

Pot nas vodi mimo Benetk, Padove in Roviga, kjer zapustimo pokrajino Veneto in že smo v Emilii Romagni. Peljemo mimo Ferrare do Bologne in Maranella, kjer smo rezervirali Hotel Villa Maranello, ki ga močno priporočam. Gre za družinsko voden hotel, z zelo priljubljeno lokalno restavracijo, ob večerji pa se lahko mirno sprostite s steklenico Lambrusca, saj je soba oddaljena samo vožnjo z dvigalom. Mestece Maranello se nahaja poleg Modene in ima idealno lego za hitro doseganje začrtanih točk na tem potovanju. Znano je po tamkajšnji tovarni in muzeju Ferrari. Muzeja sta dva, eden je v Modeni in se imenuje po ustanovitelju Ferrarija, Museo Enzo Ferrari, kjer gre za prikaz tega avtomobila skozi čas, medtem ko so v Maranellu bolj v ospredju formule. Otrokom zna biti ta ogled zelo zanimiv, zato popoldne namenite ogledu enega ali obeh muzejev.

Modena z okolico

Po zajtrku je čas za spoznavanje podeželja, kjer se na prvi pogled zdi zelo umirjeno in nikjer nikogar pa vendar, če se ustavimo in obiščemo eno od številnih sirarn ali hiš z balzamičnim kisom spoznamo, da je ravno tam precej živahnega dogajanja.

V okolici Modene in cca. 30 minut vožnje iz hotela je prvi postanek v sirarni 4 Madonne Caseificio dell'Emilia, kjer nam predstavijo proizvodnjo kralja sirov, Parmigiano Reggiano. Za voden ogled se je potrebno predhodno najaviti in sporočiti kakšen degustacijski krožnik želite, saj vas na koncu čaka degustacija. Vodenje je brezplačno, plačate zgolj degustacijo in seveda je tam tudi trgovina, če vam je parmezan všeč, si ga le privoščite, ker se splača. Zanimivost je, da kolute sira Parmiggiana Reggiana, ki ne dosegajo standardov za prodajo, ponudijo lokalnim prašičerejcem kot krmo za prašiče, kar pripomore k okusu svetovno znanega in cenjenega pršuta Parma.

Naslednja postaja je oddaljena le 5 minut vožnje, kjer spoznamo postopke pridelave balzamičnega kisa v kisarni Giuseppe Giusti Aceto Balsamico. Ravno tako se je potrebno predhodno najaviti, ogled se ne plača, na koncu pa vas povabijo na vodeno degustacijo, kjer pod vtisom vsega videnega in pokušenega navadno kupimo kar nekaj teh vrhunskih izdelkov. Oglede lahko dogovorite po e-mailu in tako še doma organizirate celotni izlet.

Čas je za Modeno in znano pokrito tržnico Mercato Albinelli (delajo samo do 14:30) in škoda bi bila to zamuditi. Ljudi kar mrgoli in hrane je v izobilju. V okolici so tudi številni lokali s ponudbo lokalne hrane. Tam si vzemite čas za kosilo, cene so ugodne in boljše je težko dobiti. Popoldne hitro mine, saj niso v ospredju standardne trgovinske verige, ki so v vseh mestih enako dolgočasne, temveč so uličice prežete z malimi lokalnimi butiki, kjer lahko za ugodno ceno dobite unikatne, kvalitetne izdelke, od nakita do usnjenih izdelkov, parfumov in oblačil. Nikakor ne gre zamuditi sladoleda Bloom, ki je okronan s prvo nagrado Italije, mi smo probali skoraj vse okuse - drugače ni šlo ali pa tradicionalne slaščičarne Antica Pasticceria S. Biagio, kjer naj bi zahajal Pavarotti. To je mesto Pavarotti-ja in lahko obiščete tudi njegovo hišo - muzej.

Fidenza in Parma

Naslednje jutro se odpravimo v Fidenzo, ki je oddaljena cca. 1 uro vožnje. Po avtocesti se peljemo mimo Parme, kjer lahko opazimo ogromni kompleks Barilla, v sklopu katerega je tudi kulinarična akademija. Namenjeni smo v Outlet Fidenza Village, ker je v tako bogatih in razvitih krajih precej več izbire, cene pa so bolj ugodne kot marsikje drugod. Tudi če nimate namena nič kupovati vas raznolikost ponudbe osupne in izložbe so prava paša za oči. Kosilo je par ulic stran v lokalu KM90 Risto Bottega Emiliana, kjer je v malem predstavljena gastronomija Emilie Romagne. Ne pozabite na rezervacijo mize, saj so italijanske restavracije polno zasedene. V kolikor želite lokalno podeželjsko kosilo, je pravi naslov Agriturismo All'antica Ruggine, ki je cca. 15 minut vožnje po lokalni cesti.

Po kosilu si le oglejte mesto Fidenza in spijte popoldansko kavo. Lokalna gastronomija je vezana na razne salame, med katerimi izstopa posebnost tega kraja, salama Culatello, najbolj cenjena med salamami. V centru, okolici, pa tudi na lokalni cesti Fidenza - Parma zasledimo številne lokale, kjer se lahko ustavite na pokušini in prigrizku, salam je res v izobilju.

V Parmi se ravno tako življenje vrti okoli hrane. Krožnik salame in sira, dva kozarca vina, dve kavi ter pijača za otroke je cca. 12,00 €, v samem centru Parme, tako da so cene res sprejemljive. Tam se nahaja tudi lokal Tra l' uss e l' asa, ki je nekakšna okrepčevalnica, vendar sta lastnika res posrečena. Lorenzo je kuhar s srcem in v času našega obiska ni bilo veliko ljudi, tako da nas je razvajal prav z vsako jedjo posebaj, njegova Laura pa je gospa, ki poskrbi za prijetno vzdušje pri gostih. Mi smo pravi jedci in v nekem trenutku je bil Lorenzo že rahlo v paniki, ker se nismo hoteli ustaviti, kaj naj rečem, če smo jedli vampe, ki jih drugače videti ne morem, vendar so ti vampi bili prava perfekcija. Cena za veliko različnih jedi, za 4 dobre jedce s steklenico Lambrusca in vode je 60,00 €.

Bologna - Ljubljana

Po zajtrku se poslovimo od gostiteljev in odidemo na celodnevno raziskovanje Bologne. Gre za veliko univerzitetno mesto s precej dogajanja in gneče. Pozorni bodite na prometno ureditev, brez plačljive dnevne dovolilnice boste v prekršku, če se z avtom zapeljete v center mesta. Promet se hitro odvija, signalizacija pa je zelo slaba in takoj se lahko znajdete v prepovedanem delu, kjer vas kamere posnamejo in kazen sledi v dveh korakih. Prvo kazen dobite že v mestu, zatlačeno za havbo tako močno, da jo opazite šele doma. S tem vas oglobijo, ker ste kljub celodnevnemu plačilu parkirnega prostora, parkirali v prepovedani zoni, druga kazen pa sledi par mesecev kasneje po pošti, saj vas je kamera posnela, ko ste zapeljali v mesto. Zavajajoče je, ker meščani vozijo povsod, turisti pa se v naglici in v tujem mestu ne znajdemo najbolje. Če želite doživeti Bologno brez grenkega priokusa, parkirajte v garažnih hišah pred vstopom v center mesta.

Splača se obiskati njihovo pokrito tržnico Mercato delle Erbe, ki nas ne pusti ravnodušne, spiti kavo v znameniti kavarnici Caffe Terzi, ki velja za najboljšo kavo v mestu ali pa poskusiti domače torteline v dnevni restavraciji Sfoglia Rina, kjer lahko te male umetnine kupite tudi za domov. Tortelini so njihova tradicionalna jed, cele skupnosti jih ročno pripravljajo v delavnicah in boljših zagotovo ni. Ko enkrat poskusite te torteline, ni več poti nazaj. V zaledju glavnega trga je nešteto lokalov, gostilnic, barčkov, tam najdete tudi Eataly, ribjo ulico, suhomesnate izdelke Simoni, ki so vredni nakupa, če imate možnost poskusite Porchetto v njihovih lokalih,…hrane in pijače ni videti konca, pred kratkim pa so v Bologni pod okriljem Eataly-ja odprli tudi FICO, največji park prehrane na svetu.

  • Instagram Social Icon
bottom of page