Popularnost burgerjev je istočasno s poplavo kraft piva močno narasla v zadnjih letih, kar je popolnoma razumljivo, saj gre za idealno kombinacijo. Razni lokali so eden za drugim začeli ponujati burgerje in čeprav gre za dokaj enostavno jed, si le redki zaslužijo pohvalo in ponoven obisk.
Za dober burger potrebujemo dobre priloge, kvalitetno goveje meso, ki je v osnovi dokaj pusto, zato ga je potrebno le dobro začiniti. Sol in poper sta obvezni začimbi, drugo dodajamo po okusu. Mleta dimljena paprika ali kajenski poper nista nikoli odveč. Priloge burgerju narekujejo previdnost pri začimbah, saj ne želimo prevlado posameznih okusov, doseči želimo optimalno harmonijo in vuau efekt, ko ugriznemo v svoj burger.
Žal se v lokalih dostikrat zgodi, da imamo odlični burger, ki ga prehranske modne zapovedi popolnoma uničijo. Ne pustite se prepričati z nenavadno obarvanimi kruhki, vztrajajte na beli burger bombetki in začinjenem mesu, ker to paše, vse ostalo je zgolj žalostno prepričevanje samega sebe o “zdravem” načinu prehranjevanja.
Sestavine za karamelizirano čebulo:
3 velike čebule
2 žlici rjavega sladkorja
olivno olje ter malo masla
balzamični in navadni beli kis
mleta sladka in dimljena paprika
sol, poper in kajenski poper
Ostale sestavine:
Zelje in korenje
olivno olje in kis
gorčica, sol, poper
4 burgerji
4 bombetke za burger
cheddar sir
črna redkev in mlada čebula
feta sir in grški jogurt
Najprej pripravimo karamelizirano čebulo, lahko jo je nekoliko več, ker vedno prav pride. V ponev damo nekaj olivnega olja in masla, čebulo narežemo, rahlo prepražimo in dodamo rjavi sladkor. Malo solimo in popramo, prepražimo, da se sladkor stopi, dodamo malo balzamičnega kisa ter belega kisa. Sledijo še mleta sladka in dimljena paprika, kajenski poper, premešamo in je že pripravljeno.
Naslednji korak je solata iz zelja in korenja s polivko narejeno iz olivnega in sončničnega olja, gorčice, soli, popra ter kisa. Polivko pripravimo in vanjo stresemo narezano zelje in korenje, premešamo in damo na stran.
Sledi črna redkev, ki jo naribamo, solimo, popramo, narežemo mlado čebulo, dodamo slani feta fir, žlico ali dve grškega jogurta ter malo olivnega olja in kisa, premešamo.
Ko imamo vse tri priloge pripravljene, gril-ponev močno segrejemo, meso rahlo premažemo z oljem in damo peči. Ko lepo porjavi na eni strani, obrnemo, na pečeno stran položimo sir ter pokrijemo samo toliko, da se sir prične topiti. Obe strani pečemo časovno enako, mi imamo radi meso srednje zapečeno.
Vse je pripravljeno, tako da lahko sestavimo burger. Bombetko prerežemo, namažemo ketchup, ta naj bo kvaliteten in dober, kot je recimo Mutti ketchup, dodamo narezano zelje s korenjem, položimo meso s sirom, povrh še dodamo karamelizirano čebulo. Kot dodatek na krožnik postrežemo še prilogo s črno redkvijo. Poleg burgerja je obvezno še dobro kraft pivo, recimo Tektonik Dizzy IPA Amerikana in dober tek!