Jabolka so idealna sestavina raznih sladic, saj pripomorejo k sočnosti in svežini, porabimo manj sladkorja ter posledično dobimo bolj zdravi posladek. V kolikor taki sladici dodamo še rjavi nerafinirani sladkor, temno čokolado, Medjool dateljne, oreščke, javorjev sirup,… dobimo že polnovredni obrok, ki lahko služi kot zajtrk ali popoldanska malica. Cilj teh receptov je motivacija in prikaz, da lahko zelo enostavno pridemo do dobrega in zdravega posladka.
Super sočni Muffini
Sestavine:
200 g masla
200 g moke
150 g rjavega Demerara sladkorja
4 jajca
100 g temne čokolade
80 g orehov
4 srednja jabolka
1 pecilni prašek
Javorjev sirup
Priprava: zmehčano maslo in sladkor dobro zmiksamo. Jajce vsako posebej dodajamo in vmešavamo v masleno maso. Če je masa v tem koraku preveč vodena dodamo žlico moke po vsakem dodanem jajcu, da se lepo poveže. Preostalo moko s pecilnim praškom rahlo vmešamo, dodamo na koščke narezano temno čokolado, grobo zmlete orehe in olupljena, naribana jabolka. Maso razdelimo v model za muffine (kot pomoč za merico je lahko sladoledna žlica) ter pečemo 25 minut v ogreti pečici na 180°C. Ko so še vroči jih premažemo z javorjevim sirupom. Zelo dobri, sočni in polnovredni muffini.
Klasična jabolčna pita
Sestavine:
250 g masla
100 g navadnega sladkorja
Žlica vaniljevega sladkorja
2 jajca
2,5 dcl mleka
500 g moke in žlička pecilnega praška
Nadev:
1-2 kg jabolk
150 g rjavega Demerara sladkorja
rozine namočene v rumu
2 žlici marelične marmelade
Cimet ter lupinica in sok ene limone
Jabolka olupimo in naribamo ter pustimo stati cca. 30 minut. Sok odcedimo in ga skupaj s sladkorjem zavremo ter pustimo rahlo vreti cca. 10 minut. Ko se ohladi ga vmešamo v jabolka, dodamo rozine, marmelado ter cimet z lupinico in sokom limone, premešamo.
V posodi zmiksamo maslo, sladkor, jajca, dodamo mleko in moko s pecilnim praškom. Pekač obložimo s peki papirjem in polovico zmesi poravnamo. Na to maso damo ves jabolčni nadev in čez ostalo polovico zmesi. Povrh posujemo malo sladkorja in damo za cca. 30 minut v pečico ogreto na 180°C. Pečeno pecivo v pekaču ohladimo, nato ga prestavimo na desko za rezanje, zrežemo na kocke, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo ob popoldanskem čaju.
Makovo-jabolčne kocke
Sestavine:
150 g rjavega Demerara sladkorja
4 jajca
130 ml sončničnega olja
130 ml mleka
180 g moke
60 g orehov
30 g pšeničnega zdroba
Ščepec soli in žlička pecilnega praška
130 g maka
5 srednjih jabolk, limonina lupinica
Preliv: 200 g temne čokolade, 80 g masla in kakšni dve žlici sončničnega olja.
Priprava te sladice je zelo enostavna, ker vse opravimo v eni skledi. Zmiksamo jajca in sladkor do penastega, počasi med mešanjem dodamo olje in mleko. V to maso postopoma dodamo še ostale sestavine: moko s pecilnim praškom in soljo, orehe, pšenični zdrob, mak ter na koncu še olupljena in naribana jabolka. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo maso, ki jo pečemo cca. 30 minut v pečici ogreti na 180°C. Ko je kolač pečen in ohlajen, namažemo še čokoladno glazuro. Temno čokolado in maslo stopimo na pari, za sijaj in lepši videz čokolade dodamo še 2 žlici sončničnega olja. Počakamo da se čokolada strdi, nato razrežemo na kocke. Tako zelo dobro in tako zelo enostavno!
Jabolčno pecivo s pudingom
Sestavine:
3 jajca
70 g rjavega Demerara sladkorja
1 dcl sončničnega olja
1 dcl mleka
100 g mletih orehov
150 g pšeničnega zdroba durum (moka Semolina, dobi se jo v samopostrežnih trgovinah po Italiji), lahko pa tudi navadni pšenični zdrob ali moka, kar imate pri roki
5 olupljenih in naribanih jabolk
Puding:
2 vrečki vaniljevega pudinga
4 dcl mleka
200 g masla
100 g navadnega sladkorja in 20 g vaniljevega sladkorja
2 žlici vaniljevega ekstrakta
Grobo mleti orehi za posip
Prvo pripravimo puding. Polovico mleka (2 dcl) zavremo, drugo polovico (2 dcl) zmešamo z dvema vrečkama vaniljevega pudinga. Ko mleko zavre, ga zlijemo v skodelico s pudingom, mešamo z metlico in prelijemo nazaj v lonec ter ob mešanju segrevamo, dokler ne dobimo gladko gosto maso. Prestavimo nazaj v skodelico, pokrijemo s plastično folijo (da se ne naredi skorjica) in ohladimo. Vmes pripravimo pecivo, kjer zopet uporabimo zgolj eno skledo, kar je zelo praktično pri pospravljanju. Jajca in sladkor penasto zmiksamo, dodamo olje, mleko, orehe, moko vmešamo z lopatico, ravno tako tudi jabolka. Na 180°C pečemo cca. 25 minut in pustimo v pekaču, da se ohladi.
Pri kremi prvo zmiksamo puding, nato med mešanjem dodamo zmehčano maslo, sladkor in vaniljev ekstrakt. Kremo namažemo na pecivo in posujemo z orehi. Čez noč pustimo pekač v hladilniku, zjutraj razrežemo in se ob kavi posladkamo.