Čas obiranja jabolk je v polnem teku in glede na obrano količino, zna letos povsod dišati po jabolčnih pitah, zavitkih in ostalih sladicah. Slovenija je dežela jabolk in prav škoda je, da ta sadež ne znamo bolje predstaviti in povezati s sliko države. Naša posebnost je velika količina domačih nešpricanih jabolk, ki sicer niso ravno revijsko lepa, so pa zdrava, trdna in sočna. Pravi poznavalci tega sadeža, sploh iz tujine, z občudovanjem opažajo to danost, ki nam jo nudi zdravo in naravno okolje, da lahko jabolka na tak način sploh uspevajo.
Imamo srečo, da je letos jabolk precej, tako da je mož iz službe večkrat prinesel vrečo domačih nešpricanih jabolk iz katerih so nastale spodnje sladice.
Bogata jabolčna pita
Sestavine za testo:
200 g moke
100 g hladnega masla
1 žlica sladkorja v prahu
1 rumenjak
2-3 žlice hladne vode
malo soli
Iz zgornjih sestavin naredimo testo za pito. V posodo stresemo moko, dodamo na kocke narezano hladno maslo, rumenjak, sladkor, sol in še malo vode. Testo ročno zgnetemo kar v posodi, je manj pospravljanja, vodo dodajamo postopoma in zelo malo, zgolj poškropimo testo, saj želimo doseči optimalno strukturo testa, ki se v pečici ne skrči, ko voda izpari. Ko testo zgnetemo, zavijemo v folijo in damo za cca. 30 min. ali več v hladilnik.
Vmes pripravimo nadev iz jabolk, v katerega vmešamo spodnje sestavine.
Sestavine za nadev:
Olupljena, izkoščičena in na koščke narezana jabolka (kar nekaj jabolk, da bo pita bogata),
70 g rjavega sladkorja
50 g stopljenega masla
1 žlica vaniljevega sladkorja
1 žlica Gustina
3 žlice poljubne marmelade ali džema,
cimet, rum, sok ene limete
Sestavine za drobljenec:
70 g rjavega sladkorja
70 g hladnega masla
50 g grobo zmletih orehov
40 g ovsenih kosmičev
30 g moke
V kockice hladnega masla s prsti hitro vtremo ostale sestavine, da dobimo drobljenec.
Končna priprava: testo razvaljamo na pomokani površini, če se trga, nič hudega, to se ne bo opazilo. Pekač za pite namastimo in testo položimo vanj, nadev iz jabolk stresemo do vrha pekača. Pito damo za 10 minut na 200°C, nakar pekač vzamemo ven, posujemo drobljenec in pito pečemo še cca. 20 minut na isti temperaturi. Šele, ko se pita dobro ohladi razrežemo in postrežemo, pa dober tek!
Opazka - recept je pisan za eno pito, jaz sem pripravljala dvojno količino, kar je priročno, če želite komu polepšati dan s pito iz domačih jabolk sploh, če gre za osebo, ki vam tako prijazno nosi ta jabolka 😊.