Naan poznamo kot indijski ploščati kruhek, ki je idealen dodatek jedem z žara ali h katerikoli drugi jedi z omako, k piščancu, samostojno namazan s kremnim sirom in salamo,…Vsestransko uporaben in zelo enostaven za pripravo. Izhajal naj bi iz Perzije, svoj dom in prepoznavnost pa je dobil kot indijski ploščati kruhek.
Sestavine:
400 – 500 gramov moke
200 ml tople vode
½ jogurta iz lončka
1 vrečka suhega kvasa
½ žličke soli
2 žlici olja
Priprava: v večjo posodo damo vodo, jogurt, sol in olje ter malo premešamo. Dodamo moko in suhi kvas ter mešamo. V kolikor imate namizni mešalnik, uporabite kljuka nastavek in mešajte ter če je potrebno dodajate toliko moke, da se začne oblikovati kepa. V kolikor testo oblikujete ročno, gnetete do čiste posode. Pokrijete s folijo in pustite vzhajati vsaj 30 minut.
Vzhajano testo prevrnete na pomokano površino, oblikujete v podolgovato štruco in razrežete na nekaj delov. Vsakega posebej z roko sploščite in razvaljate z valerjem.
Ravno ponev (za palačinke) dobro segrejete in nanjo položite Naan – brez olja! Ko se zapeče obrnete še na drugo stran. Še vroč Naan premažete s stopljenim maslom in posujete z grobo soljo, pa dober tek!