top of page

Žar pojedina

Sezona piknikov je po navadi tako naporen čas, da sem raje prihranila ta blog za konec poletja, ko se tako narava, kot vsi mi začnemo umirjati in pripravljati na bolj hladne dni.

Najpomembneje je kupiti dober žar! Že tukaj lahko naredimo napako, saj cena resnično odraža kvaliteto, kar vam znajo povedati vsi tisti, ki so kupili poceni žar. Dobro orodje z veseljem uporabljamo, zato kupite dober žar, ki bo služim vam in ne obratno. Mi smo se odločili za blagovno znamko Weber, ker se je to ime pojavljalo kot sinonim za kvaliteto in po celi sezoni uporabe lahko temu pritrdim!

Če ste med tistimi, ki mislijo, da žara ni brez drv, oglja in dima, boste nad Weber žarom navdušeni, čeprav se tudi pri njih trend pomika v plinski segment, ki je lažji za uporabo, vendar v našem svetu to ni pravi žar!

Dan pred peko je mesu potrebno izkazati vso ljubezen in ga ustrezno marinirati. Pri nas se večinoma pripravljajo piščančija bedra, svinjski vrat ali rebra, nekaj pikantnih klobas, nekaj zelenjave in čevapčičev.

Pri piščancu uporabim vedno zelo dobro sprejeto marinado iz navadnega jogurta, gorčice in curry začimbe. Vsak kos piščanca zarežem vzdolž po kosti, da se na ognju razpre in lažje speče, zmariniram in shranim v hladilniku za naslednji dan.

Pri svinjini večinoma uporabim marinado iz medu, javorjevega sirupa, olivnega olja in začimbne mešanice za žar (Tandoori Masala Barbecue Spice Bland – kupi se v Asia Spermarket). Ravno tako vsak kos zmariniram in pustim čez noč v hladilniku.

Zraven paše še nekaj pikantnega, odlične klobase za žar lahko kupite pri Marinčku. Seveda se speče še nekaj zelenjave, kruh se zareže, namaže z olivnim oljem in česnom ter se ga v foliji segreje na žaru in tako dobite krasen, mehek česnov kruh - odlično! Meso solim na obeh straneh šele, ko ga dam na žar, uporabim dosti soli, saj meso nujno potrebuje sol.

Ko se mi lotimo peke, tega res spečemo za celo vojsko, kar pomeni, da imamo kosilo za cel teden, samo pogreje se ga v pečici in je že pripravljeno.

Najbolj mukotrpno je čakanje, da se naredi pravi ogenj, sploh kadar je precej vlage ampak sčasoma rata in veselica okoli peke se začne.

Smo že nestrpni, ker tako lepo diši....

in končno dober tek!

  • Instagram Social Icon
bottom of page