Pavlova je zelo enostavna za pripravo, vendar velikokrat slišim, da jo je težko narediti, zato bom ta mit ovrgla. Gre za torto, ki bazira na beljakih in jo je dobro pripravljati takrat, ko nam jih veliko ostaja, kar se pri peki pogosto zgodi. Izvor je nekoliko zamegljen, naj bi nastala v Novi Zelandiji ali Avstraliji v letih 1930, istočasno pa se je začela pojavljati tudi v ameriških recepturah. Narejena naj bi bila v čast ruski baletki Annni Pavlovi, v času njene turneje po Avstraliji.
Sladica je zelo priljubljena v poletnem času, veliko se jo pripravlja tudi za Božič. Sestavin je malo, količina se prilagaja glede na velikost.
Sestavine za manjšo torto (premer 20 cm):
3 beljaki
150 g sladkorja
1 žlička belega kisa ali limoninega soka
1 žlička koruzne moke
sladka smetana in žlica vanilijevega sladkorja
jagodna marmelada in razno sadje
Pri pripravi je pomembno, da se sestavine dodajajo postopoma. Začnemo z miksanjem beljakov, ko se začnejo peniti (postajajo zračni) med mešanjem počasi dodajamo sladkor. Miksamo dokler se masa ne formira, nakar dodamo še kis in moko ter miksamo dokler ne dobimo svetleč, formiran beljak. Na peki papir narišemo krog (premer 20 cm) znotraj katerega razmažemo beljak, robove potegnemo navzgor, da je v sredini rahla vdolbina in pečemo cca. 1 uro, lahko tudi malo več.
Pečico predhodno segrejemo na 150°C, če nas ne moti, da beljak malo potemni (sladkor karamelizira), pustimo to temeraturo, v kolikor pa želimo imeti popolnoma belo Pavlovo, pred peko znižamo temperaturo na 100°C. Po malo več kot 1 uri pečico izklopimo, vendar tortico pustimo notri, dokler se pečica ne ohladi. Tako pripravljen beljak lahko hranimo dalj časa, saj se ta torta dokonča pred samo postrežbo, drugače se beljak razmoči in ni več hrustljav.
Ko želimo tortico postreči, stepemo sladko smetano z žlico vanilijevega sladkorja, v smetano damo nekaj jagodne marmalade, rahlo premešamo, da se po slojih rdeče obarva, to nadevamo v beljakovo vdolbino in okrasimo z željenim sadjem. Zelo enostavno in vedno na dosegu roke. Dober tek!