Enostavna in priljubljena sladica o kateri sem veliko pisala že v drugih blogih, zato je tukaj samo recept.
V kolikor imate strah pred salmonelo pozor, uporabljamo sveža jajca, ki niso temperaturno obdelana. Tako pripravljam tiramisu že več kot 20 let in nikoli ni bilo nobenih težav s to bakterijo, nujno pa je, da so jajca sveža in kupljena tam kjer so hranjena pravilno in kjer se upoštevajo higienski normativi. Pri pripravi je treba biti pazljiv, da so roke vedno oprane po kakršnikoli interakciji z jajčno lupino, živila se ustrezno hrani in so sveža, paziti je treba na čiste in nečiste poti pri obdelavi,...
V kolikor pa je strah pred salmonelo prevelik, predlagam nakup pasteriziranih rumenjakov in beljakov v tetrapaku. Večinoma jih uporabljajo slaščičarji in gostinci, dobi pa se jih tudi za gospodinjstva. Beljake in rumenjake lahko sami temperaturno obdelate, tako da jih za par minut kuhate nad vodno paro, pri tem pa mešate z metlico. Tega postopka pri tej sladici nisem nikoli uporabila, sem pa zelo previdna pri izboru živil, njihovi hrambi in higieni v kuhinji.
Sestavine:
1 pakiranje piškotov Savoiardi
500 g mascarpone sira
0,25 l sladke smetane
5 jajc
5 žlic sladkorja
6 – 8 dcl kave + 1 žlica sladkorja + 3 žlice ruma
Prvo je potrebno skuhati kavo z žlico sladkorja in pustiti da se ohladi, šele nato dodati 3 žlice ali več ruma. Rumenjake in beljake ločimo, v rumenjake damo 3 žlice sladkorja in penasto zamešamo do zelo svetle barve, dodamo mascarpone in premešamo, damo na stran. Če uporabljate kuhinjski aparat npr. Kitchenaid se za beljake uporabi balonska metlica, tako da nastavek zamenjamo in zmiksamo beljake z žlico sladkorja. V drugi skledi nato stepemo še sladko smetano z žlico sladkorja.
V maso z rumenjaki prvo dodamo sladko smetani in vmešamo ročno z lopatico, šele nato beljake. Zaporedje vmešavanja kreme je pomembno, sicer se krema razvodeni in ni trdna ob serviranju. Ko je krema pripravljena, pričnemo z namakanjem piškotov Savoiardi v kavo in zlaganjem v pekač – naj bo velik, ker delamo velik tiramisu. Zložimo eno vrsto, prelijemo kremo, nato ponovimo drugo vrsto piškotov in kremo. Na koncu posujemo s kakavom, pokrijemo z Alu folijo in damo čez noč v hladilnik. Pa dober tek!