top of page

Bigoi – debeli jajčni špageti

Italija proizvede 75% vseh testenin v Evropi, pri tem pa razvija tudi kreativno plat gastronomije, zato nastajajo vedno nove kombinacije in možnosti povezane s testeninami.

Bigoi so sveže jajčne testenine podobne špagetom, le da so debelejše in bolj hrapave, kar je pomembno pri zadrževanju omake. Izvirajo iz pokrajine Veneto, narejene so iz durum moke (bolj kvaliteten lepek), vode, jajc in soli. Testo se stisne skozi posebno mašino in že so pripravljene za kuhanje v kropu. Glede na to, da so testenine sveže jih ni potrebno dolgo kuhati, sploh če jih imate raje “al dente”, kar je priporočljivo.

Bigoi-jev ne delamo sami, kupi se jih skoraj v vseh italijanskih prehranskih trgovinah (v hladilniku), pri nas sem jih zasledila v Lidlu, ko imajo italijanski teden.

Recept za odlično polivko, ki je mešanica med Rimom in Bologno (za 4 gurmane):

500 g mlete govedine

kos pancete (količina odvisna od okusa) ali kakšna druga svinjska suhomesnata zadeva

čebula, steblo zelene, korenje, česen, čili paprika, peteršilj, vino

paradižnikova mezga

oljčno olje

sol, poper, mleta sladka in dimljena paprika

600 – 800 g Bigoi-jev

Parmezan Parmigiano Reggiano

Pa začnimo!

Pripravimo si vse sestavine, v velik lonec damo nekaj olivnega olja, da se segreje. Na lističe narežemo steblo zelene, na male kockice korenje in čebulo ter vse skupaj damo v lonec. Ko rahlo omehča dodamo narezano panceto, čili in česen ter popražimo, dodamo vino in pustimo da alkohol povre.

Sledi govedina, ki jo močno solimo ter popramo. Sol je pomembna pri mesu, zato pogumno, drugače bo jed pusta in kasneje meso dosoljevati je žalosten poskus popraviti nepopravljivo. Meni je to tudi pokazatelj ali so v kuhinjah resnično kuharji, ki razumejo hrano in začimbe, žal v premnogo renomiranih gostilnah pri nas imam občutek, da ne!

V tej fazi dodamo paradižnikovo mezgo, ne preveč, le toliko da lepo poveže ostale sestavine, ne da plava in dodamo še sladko in dimljeno papriko. Probamo in po okusu popravljamo dokler ni perfektno. Odstavimo z ognja, narežemo peteršilj ter vse skupaj premešamo.

V drugem velikem loncu je soljena vrela voda, v kateri se kuhajo Bigoi, cca. 6-7 minut bo dovolj. S kleščami pobiramo testenine in jih prestavljamo v lonec s polivko, sproti dodajamo tudi malo vode v kateri so se kuhale, da se vse lepo premeša. Samo še naribamo parmezan, ki ga kupujemo vedno v kosu (ne že naribanega!) in dober tek!

Tags:

  • Instagram Social Icon
bottom of page