top of page

Benetke – mesto na vodi, brez stresa in pretiranih cen

Benetke so glavno mesto Veneta, zaradi svojega zgodovinskega, arhitekturnega in gastronomskega pomena so turistično najbolj oblegano mesto na tem koncu Evrope. Poleti se meščani večinoma umaknejo iz mesta, ker imajo občutek, da živijo v Disneyland-u, saj so množice turistov nepregledne.

Benetke so tudi sinonim za astronomske cene gostinske ponudbe, vendar so naše izkušnje drugačne, treba je le biti previden in ne nasedati marketinški podobi, temveč samostojno odkrivati kar mesto ponuja, ponuja pa zelo veliko.

Ljubljana – Benetke

Pot do Benetk traja nekaj manj kot 2 uri in pol, odvisno od postankov za kavo in WC. Na Autogrillu Fratta, cca. 45 minut pred Benetkami, so znali pripravljati odlično kavo, imeli so vedno tople marmeladne rogljičke in zelo okusne sendviče. Žal je kvaliteta teh storitev zadnja leta precej padla, zato smo sčasoma to postojanko zamenjali za Noventa di Piave Outlet, kjer je izbire veliko, obstaja pa nevarnost, da se kratki postanek spremeni v nekaj urno pohajkovanje po trgovinah. Zelo dobra kava in prigrizki so v lokalu Sutto Caffe ali pa v butičnem lokalu Camelia Bakery. Gre za prestižni Outlet, ki je bil zelo velik še pred širitvijo, sedaj pa je ogromen in tam lahko zgubite tudi cel dan.

Benetke

V Benetkah je najugodneje parkirati v garažni hiši Tronchetto, kjer dnevna karta stane 21,00€. To je cena parkiranja za več kot 5 ur in je ugodna predvsem za goste, ki v mestu prespijo. Mi smo plačali to isto ceno, čeprav smo bili v mestu več kot 24 ur in tudi če zmanjka parkirnih mest, odprejo dodatna parkirišča na prostem.

Na tem potovanju lahko delno prihranite tako, da mesto raziskujete peš, kar večina tudi počne. Karte za ladijski prevoz so kar drage, pa tudi t.i. People mover uporabite le, če ste utrujeni, ker za 10 minut dodatne hoje res ni potrebno kupovati karte.

Smiselno je uporabljati aplikacijo Google maps, ki preverjeno najde vse lokale omenjene v tem blogu. Napisi po hišah vas usmerjajo do turističnih točk in čeprav ulice asociirajo na labirint, se ni težko znajti. Od začetka poti na Piazzale Roma pa do trga San Marco je cca. 45 minut hoje brez postankov kar je za nas nemogoče, saj se moramo že takoj ustaviti na prvi točki, kjer pojemo vsak svoje bigoi-e.

Bigoi Venezia

Gre za jajčne testenine podobne špagetom, samo da so precej debelejše in rahlo hrapave, kar omogoča zadrževanje omake. Izvirale naj bi ravno iz Veneta. Lokal z enostavnim imenom Bigoi je nastal kot start-up street food-a in takoj doživel izjemen uspeh. Bigoi se pripravljajo sproti, vedno so sveži, naročijo se z željeno polivko in parmezanom, pojejo se stoje in cena je od 5-7€/porcijo. Zadeva je zelo zanimiva, hrana je enostavna, dobra in lokalna, kar je značilno za italijansko kuhinjo.

T Fondaco dei Tedeschi

Naslednja točka je most Rialto, takoj zraven pa dokaj nova pridobitev mesta, lep objekt ob Canalu Grande, ki je po obsežni renovaciji odprl svoja vrata konec leta 2016. Zgodovinska stavba Fondaco dei Tedeschi iz leta 1228 je bila zgrajena za nemške trgovce (Tedeschi v italijanščini pomeni Nemci). Od takrat do danes je stavba služila Napoleonu, v času Mussolinija in tudi kasneje je bila pošta, dvakrat jo je uničil požar,… leta 2009 pa jo je z namenom spremebe v luksuzno veleblagovnico kupila družina Benetton. Fondaco dei Tedeschi je mnogo več kot le veleblagovnica gre za arhitekturno dovršeno stavbo, kjer vam na vrhu ponujajo enega najlepših pogledov na Canal Grande in to še brezplačno! Edino kar morate storiti je rezervirati svojih 15 minut na terasi v naprej, kar storite na tej povezavi. Termin je potrebno rezervirati, ker je obiskovalcev veliko, na teraso pa spustijo največ 70 ljudi. V pritličju je odlični kava bar in restavracija AMO, znane beneške družine, kjer so sladice in kava fenomenalne, pa še solidne toaletne prostore imajo.

I Tre Mercanti

Od tukaj do trga San Marco ni daleč, lahko pa na tej točki poiščete najboljši Tiramisu v Benetkah I Tre Mercanti. V prodaji sta vedno klasičen in pistacijev tiramisu, tretjega pa dnevno menjajo, saj imajo cca. 25 različnih možnosti za ponuditi. V pripravljalnici lahko opazujete mojstre na delu, koncept trgovine je zanimiv, za nekatere je to najboljši tiramisu v Italiji.

V zaledju Piazze San Marco je nešteto barčkov, kjer lahko naročite Spritz Aperol Veneziano (z olivo), lokalni koktejl Bellini, kavo in seveda vsepovsod prisotne Cicchette (mali sendviči z različnimi nadevi). Na Cicchette so zelo ponosni in poleg Cicchettov je ponekod tudi duhoviti napis »Cicchetti no Tapas«. V tem labirintu uličic je nešteto trgovin, od hrane do nakita, oblek, mask,…čas kar leti.

Na trgu San Marco najdemo tudi kavarno Caffe Florian Venezia, ki velja za eno najstarejših evropskih kavarn. V Benetkah so imeli prve kavarne v Evropi kot rezultat trgovanja s Turki. Zanimivo je videti in narediti par fotografij, najbrž pa ni treba omenjati, da gre za zelo drag lokal, kjer boste plačali tudi glasbo. Če si želite privoščiti luksuz je to pravi kraj, znesek računa pa kasneje ne sme vplivati na dobro voljo!

Acqua e Mais

Čas je za še en prigrizek, katerega ne smete zamuditi, to je morski street food Acqua e Mais v bližini Rialta. Pripravljajo odlične morske jedi s polento, kar je značilno za pokrajino Veneto. Če so kuharji dobre volje, kar večinoma so, boste imeli občutek, da jeste jedi iz prvovrstne ribje restavracije, cene pa so od 5,00€ naprej. V Benetkah imajo največjo ribjo veletržnico na Jadranu, kjer dnevno trgujejo ribiči, gostinci in veletrgovci, zato je ponudbe v izobilju, kvaliteta pa je vrhunska. V kolikor ste v mestu v dopoldanskem času nujno obiščite njihovo živilsko tržnico ob mostu Rialto, saj jo kasneje v dnevu ni več, je pa pravi raj za gurmane.

Židovski geto – skriti predel Benetk in Oštarija Al Timon

V židovski četrti gre za popolnoma drugi svet, kjer se spaja zgodovina s hrano in vinom ob prijetnem sprehodu skozi nekoč zaprto območje, sedaj predvsem odmaknjeno od turistične množice. Židje so bili zelo pomembni v beneškem trgovanju, nakar so se v 16. stoletju mestne oblasti odločile, da morajo Židje živeti ločeno v prvem t.i. getu na svetu. Skozi čas se je geto širil, danes pa je to mirni in spokojni predel Benetk v katerem živi le še okoli 30 Židov. Obvezno je obiskati odlično oštarijo Al Timon, kjer strežejo Cicchette ter razne mesne in ribje jedi. Za mizo potrebujete rezervacijo, ker je lokal zvečer nabito poln, lahko pa vzamete hrano in pijačo ven ter jeste na mostu ali na barki ob lokalu.

Cicchetteria Ai Do Scaini

V kolikor se vračate proti avtu po drugi poti in niste zavili v židovsko četrt na večerjo, je na poti Kava bar in Cicchetteria Ai Do Scaini. Meni je to najljubši bar s Cicchetti v Benetkah. Pri pripravi teh malih sendvičev se zelo potrudijo in spajajo tako dovršene okuse, da si ne moreš kaj, da ne bi vse poskusil. Mi si vzamemo čas in dejansko vse poskusimo ob kozarcu Prosecca si človek ne more želeti nič drugega in to je idealen zaključek prelepega celodnevnega izleta.

Sledi le še pot do Ljubljane.

  • Instagram Social Icon
bottom of page