Povezave v tekstu: Tiare nakupovalni center; Trinum cafe; Coop; La Piadineria; Palmanova Outlet Village; Lindt; Dall´Ava; Caffè Point Grosmi; Orsone; Agli Amici; Gnocchi Kitchen Bar; Gostilna Majda; Lokanda Devetak
Dan je namenjen »umirjenemu« nakupovanju, uživanju v italijanski kavi, rogljičku z marmelado, lagodnemu posedanju ob prigrizkih in pijači ter večernemu srkanju koktejla Americano s pogledom na vinograde,…Življenje je eno!
Po zajtrku se odpravimo proti kraju Villesse v Tiare nakupovalni center. Odkar so ceste skozi našo deželo vsaj približno sprejemljive, je opaziti veliko Slovencev v nakupovalnih centrih po Italiji, sploh v času popustov. Italijani so zgodovinsko narod trgovcev in znajo motivirati kupce, ker pa ne vidijo nobenega smisla v skladiščenju »stare« robe, cene ob koncu sezone močno znižajo, tako da ne glede na zapravljen denar, imamo večinoma občutek dobrega nakupa.
TIARE NAKUPOVALNI CENTER
Pot nas vodi skozi Vipavsko dolino in po slabi uri vožnje prispemo v Tiare nakupovalni center. Nestrpnost že narašča in nos nas vodi do prve točke, kjer si privoščimo kavo, topli marmeladni rogljiček, sveže stisnjen sok iz granatnega jabolka, vročo čokolado ali ohlajeno kavno kremo, kar si kdo zaželi.
Trinum cafe se nahaja na vogalu pri vhodu v Ikeo in je primerna točka za jutranji postanek.
Za zajtrk Italijani v baru pojejo rogljiček in spijejo kapučino, v barih se ne poseda, stoje pojejo in popijejo ter že hitijo naprej. V popoldanskem času so v ospredju druge sladice in kratka kava.
Tiare nakupovalni center je nastal kot podaljšek Ikee v Villessah in že v samem začetku je bilo kar nekaj polemik glede negativnega vpliva na lokalno trgovino, češ mali trgovec bo zaradi tega na izgubi. Čas je pokazal, da se tudi v centru borijo za najemnike lokalov, saj tako velik prostor je težko zapolniti. Zgolj tržna ekonomija določa, kdo se bo obdržal, kar se vidi v nenehnem izboljševanju ponudbe, dodajanju novih vsebin, v številnih dodatnih ugodnostih poleg že rednih popustov. Tam vedno najdemo dobro ponudbo, pa če gre za kuhinjske pripomočke, hrano ali obleke,…
Coop je italijanska prehranska trgovinska veriga, ki je tukaj zelo dobro založena. Splača se kupovati testenine (sveže ali suhe), moko, kavo, olivno olje, delikatese, parmezan, alkoholne pijače, čokolado,…Previdno, mi se odpravimo po par malenkosti, končamo pa s polnim nakupovalnim vozičkom, kar ni pohvalno ampak smo štirje in vsak ima svoje želje.
Po vsej tej nakupljeni hrani smo lačni in če ne moremo zdržati do Palmanove, je v prvem nadstropju centra manjša okrepčevalnica La Piadineria. Gre za italijansko verigo z zanimivim konceptom priprave piadin z raznimi okusi in dodatki, ki so ravno prave za prigrizek.
PALMANOVA OUTLET VILLAGE
Druga postojanka je Palmanova Outlet Village. Lahko se peljete po avtocesti, oznake so dobre in enostavno se najde. Mi gremo večinoma po lokalni cesti, ker radi opazujemo lokalno dogajanje. Glede Outleta v Palmanovi so mnenja različna, enim je všeč, drugim tak koncept trgovin ne ugaja, eni pravijo, da je predrago, da se ne znajdejo,…Mi se tukaj ustavimo predvsem za kavo, pršut, vročo čokolado,…, če se najde kaj od kozmetike, kuhinjskih pripomočkov, obutve ali obleke za nižjo ceno, toliko bolje, ni pa nuja, ker je vsega že tako preveč!
V Italiji se cene skozi leto močno spreminjajo, zato je dobro vedeti, kdaj se dejansko splača iti po nakupih. Novembra v času »črnega petka«, je skoraj vsa ponudba dodatno znižana, kljub že znižanim outlet cenam. Za prihajajočo sezono in decembrska darila lahko kupite vse kar potrebujete, saj je zaloga precejšnja in ni še vse prebrano. Prve dni sezonskih razprodaj (zimske/poletne) je v glavnem gneča, zato če ni ravno nuja, obiske italijanskih nakupovalnih centrov prestavite za nekaj tednov. Vsega bo še dovolj, cene iz tedna v teden nižajo, tako da so nekateri izdelki ob koncu razprodaj že kar neverjetno ugodni. Kombinacijo raznih popustov vzdržujejo skozi celo leto, najbolje se je naročiti na njihove novice, obveščajo vas po e-mailu o raznih ugodnostih, ki preverjeno držijo. Splača se, ker so prihranki precejšnji.
Omembe vredna je trgovina Lindt, kjer so v glavnem izdelki italijanske tovarne Lindt iz kraja Varese, širša okolica Milana. Cene čokoladnih izdelkov so tukaj kar visoke, je pa opazna razlika v kvaliteti, pa če si to hočemo priznati ali ne. Italijani enostavno znajo delati s čokolado bolje kot kdorkoli drug in to se odraža tudi na ceni, zato je pomembno vzeti manj ampak vrhunsko. Sladoled v poletnem ter vroča čokolada v zimskem času sta izjemna, čokoladice in cremini so razred zase, boljše se težko najde.
V Palmanovi si je potrebno vzeti čas za okušanje pršuta v gostinskem lokalu Dall´Ava. Pršutarna, kjer jih zorijo se nahaja v okolici Udin, kar je tudi območje pršutov blagovne znamke San Daniele, katerih značilnosti so, da je žival rojena in gojena v Italiji ter uporaba zgolj morske soli. Lokal je znan ravno po tem pršutu, katerega s ponosom tudi predstavijo. Imajo sendviče, rogljičke s pršutom, narežejo ga na krožnik, zapakirajo ga za domov,... Mi po navadi vzamemo eno do dve porciji pršuta na krožniku s kruhki in grisini (cca. 15,00 €) ter kozarec vina ali kakšne druge pijače in obvezno kratko kavo.
UDINE
V kolikor čas še dopušča in nismo prepozni se odpravimo proti Udinam, na sprehod skozi to zanimivo mestece. Udine že dalj časa veljajo za nekakšno vikend destinacijo Avstrijcev. Gre za bogat predel Furlanije, kar se takoj opazi skozi živahnost nakupov, pestre gostinske ponudbe in sproščenega dogajanja v mestu.
Naša priljubljena točka za popoldanski predah je Caffè Point Grosmi, ki se nahaja v samem centru, na vogalu glavnega trga Giacomo Matteotti. Gre za več kot 50 let tradicije v selekciji kavnih zrn, praženju in mešanju za doseganje najvišje kvalitete in značilnega okusa italijanske kave. Zaveza h kakovosti jih je pripeljala do izbora 20-ih najboljših kava barov Italije leta 2016. Kavo prodajajo tudi za domov, ne morete pa zapustiti tega lokala, ne da bi probali njihovih macaron-ov, so eni boljših!
Za večerjo je kar nekaj možnosti, vendar če so otroci zraven bi predlagala, da se odpravite kar domov, saj so utrujeni in posedanje po gostilnah po tako napornem dnevu pomeni stres za vse, medtem ko je prtljažnik poln nakupljenih dobrot iz Coop-a in si lahko doma v miru pripravite hitro in okusno večerjo!
Drugače pa v okolici Udin, ne gre zamuditi Restavracije Orsone v Čedadu (Cividale del Friuli). Gre za posestvo ameriškega TV šefa Joe Bastianich-a, ki ima hrvaške korenine, saj sta oba starša iz Istre. Posestvo z restavracijo, sobami in vinogradom je idilično, celoten kraj je zelo lepo urejen in primeren za poletno posedanje na vrtu in zasanjano opazovanje okolice. Koktajl Americano pripravijo z odliko, pomarančna lupinica premore toliko arome, da te v mislih popelje na Sicilijo. Tukaj se večinoma jejo hamburgerji narejeni iz piemontskega goveda, eno bolj prestižnih mesnin. Tak hamburger s krompirčkom stane 15,00€, za dve osebi s pijačo plačate cca. 40,00€. V kuhinji so potrebovali nekaj časa za razvoj identitete, najprej so poskušali z italijansko hrano na ameriški način z zvezdniškim kuharjem, upajoč na Michelinovo zvezdico, kar pa ni pritegnilo lokalnega prebivalstva, zato so se odločili za drugačen pristop, za ležerno, neobremenjeno okolje, kjer je hrana pripravljena za ljudi, ne za zvezdice in ta pristop se je dobro obnesel.
Vsekakor pa je treba omeniti restavracijo Agli Amici v Godiji (severni del Udin), ki se ponaša z dvema zasluženima Michelinovima zvezdicama. Vodita jo brat in sestra, on je zadolžen za kuhinjo, ona pa za gostinski del. V tako restavracijo se ne gre najesti, temveč opazovati in okušati originalnost šefa Emanuela. Pri jedeh gre za kirurško natančnost in disciplino, ki na krožniku spozna dovršenost. Vsak grižljaj je svoja nepozabna in unikatna izkušnja. Seveda to ni poceni oz. je tako drago, da se tja odpravite kadar gre za res kakšno posebno priložnost. Z možem sva bila tam precej let nazaj, ko so imeli eno zvezdico, degustacijski meni s pijačo za dve osebi je bil cca. 190,00€ sedaj, ko tam domujeta dve zvezdici, je še dražje.
Za gurmane je dobro vedeti, da so poleg te prestižne, klasične restavracije odprli tudi bolj sproščeno in denarnici prijazno kuhinjo imenovano Gnocchi Kitchen Bar. Še vedno je to kuhinja šefa Emanuela, vendar gre za bolj preprosto hrano namenjeno hitremu kosilu ali večerji, so pa precej zasedeni, zato je dobro imeti rezervacijo.
Če greste nazaj proti Sloveniji skozi Vipavsko dolino, sta dve gostilni z značilno lokalno kuhinjo, ki sta vredni postanka. Ena je Gostilna Majda iz Gorice, kjer je trihodni meni s pijačo za dve osebi cca. 80,00€. Uporabite navigacijo, če se Gostilno Majda še kako najde, pa to ne drži za Lokando Devetak, brez navigacije smo mi tam popolnoma mrzli!
Lokanda Devetak je družinsko vodena gostilna, ki je že kar avtarkično gospodarstvo. Večino hrane pridelajo sami, imajo pa tudi impresivno vinsko klet. Lastnik je eden bolj prijaznih, ustrežljivih in kulturnih gostincev kar sem jih kdaj spoznala. V kolikor niste omejeni s časom in gre za posebno priložnost, se splača pobliže spoznati njihovo kuhinjo skozi 6-hodni degustacijski meni, ki ga sezonsko spreminjajo in je prestižnejša različica lokalne kuhinje. Cena za dve osebi z vso vključeno pijačo je nekaj manj kot 130,00€, gre pa za maksimalno razvajanje brbončic. Vsako posamezno jed spremlja drugo vino, tudi sladica ima svoje desertno vino, za vse poskrbijo oni, vi samo uživate.
Za konec lahko zapišem le, da ta del Furlanije ni samo nakupovalna destinacija, saj ima zelo impresivno gastronomsko ponudbo, ki jo je vredno spoznati ter zanimivo družabno dogajanje in idilično pokrajino. Dolgčas vam zagotovo ne bo.