Rabarbara je rastlina, ki spada v družino dresnovk (tako kot ajda), botanično pa je zelenjava. Sezona je spomladi od aprila do junija, uporablja pa se za kompote, pite, peciva, marmelade, … Užitni deli so stebla in korenina, medtem ko naj bi bili listi strupeni.
Stebla varirajo po barvi od zelene do rdeče, vendar gre zgolj za vsebnost antocijanov in lep videz, ne vpliva pa na užitnost. Stebla so kulinarično zanimiva, predvsem za tiste, ki nam je kiselkast okus v sladicah všeč, korenina pa se uporablja kot odvajalo in je pogosta sestavina v shujševalnih sredtvih.
Predstavila bom tri sladke recepte z rabarbaro, ki so enostavni za pripravo in zelo okusni:
1. Rabarbara z jabolki in amaretti drobljencem
Sestavine:
300 g rabarbare – narezana na cca 4 cm
2 jabolka – narezana na kocke
5 žlic Maple sirupa
4 žlice demerara sladkorja
Lupinica ene pomaranče, cimet in žlička vanilijevega ekstrakta
Za drobljenec:
80 g moke
80 g amaretti piškotov – zdrobljenih
80 g masla
2 žlici demerara sladkorja
Pečico segrejemo na 190°C, rabarbaro, jabolka, maple sirup, sladkor, pomarančno lupinico, cimet in vanilijev ekstrakt kuhamo približno 5 minut na rahlem ognju, odstavimo. V drugi posodi pripravimo drobljenec, tako da ga s prsti hitro oblikujemo v večje drobtine. Rabarbaro prestavimo v manjši pekač (stekleni, keramični), posujemo z drobljencem in pečemo cca. 20 minut oz. do zlate barve drobljenca. Zelo enostavna osvežilna sladica, kjer se okusi rabarbare, jabolk in pomarančne lupinice odlično dopolnjujejo.
2. Krostata z rabarbaro in jagodami
Sestavine za testo:
300 g moke
200 g masla
30 g sladkorja
½ dcl mrzle vode
pol žličke soli
Moko, sladkor in sol damo v multipraktik ter premešamo, dodamo koščke mrzlega masla in zgolj nekajkrat zamešamo. Dodamo zelo mrzlo vodo in zopet parkart premešamo, testo se mora še vedno drobiti in koščki masla morajo biti vidni, ko ga prestavimo na desko in zagnetemo. Zavijemo v plastično folijo in damo za več kot uro v hladilnik.
Ostale sestavine:
500 g jagod
300 g rabarbare – narežemo na 3 cm
150 g demerara sladkorja
50 g stopljenega masla
50 g jagodne marmalade
3 žlice Gustina
1 žlička soli in lupinica ene limone
Jajce za namazat testo in malo sladkorja za posip
Rabarbaro narežemo in jo malo pokuhamo na 50 g masla z žlico sladkorja. Očistimo jagode in v skledo damo vse zgornje sestavine ter premešamo. Testo razvaljamo in prestavimo na peki papir ter potisnemo v tortin model (23cm). V sredino stresemo sadje, robove testa zavijemo navznoter in damo v hladilnik za cca. 30 minut. Pečico segrejemo na 190°C, vzamemo krostato iz hladilnika, robove namažemo z jajcem in posujemo še z malo sladkorja. Pečemo od 45 minut do 1 ure. Ko je pečena, pustimo da se ohladi, nato jo razrežemo in uživamo!
Kombinacija jagod in rabarbare je fenomenalna! Sezona rabarbare in jagod ne sme iti mimo brez te sladice – ne bo vam žal!
3. Ovseni kolač z rabarbaro in ingverjem
Sestavine:
500 g rabarbare, narezane na 3 cm
3 žlice demerara sladkorja
nariban ingver (jaz uporabim ingver kuhan v sladkornem sirupu,
lahko je tudi svež ali pa v prahu, kar vam je pri roki) - dodamo po okusu
lupina in sok polovice limone
Te sestavine v pekaču premešamo in damo za cca. 15 minut v pečico na 200°C. Ohladimo.
Vmes pripravimo drobljenec iz:
100 g grobih ovsenih kosmičev
60 g moke
60 g demerara sladkorja
50 g masla
Vse sestavine drobimo s prsti toliko časa da dobima zrnato zmes.
Za kolač potrebujemo:
200 g masla
150 g sladkorja
4 jajca
100 g naribanih mandljev
100 g moke in žlička pecilnega praška
Ščepec soli
Maslo in sladkor stepamo dokler ne dobimo kremasto teksturo, dodajamo vsako jajce posebej med miksanjem, nato dodamo še ostale sestavine. Tortin model (23 cm) namastimo in obložimo s peki papirjem, dodamo 1/3 mase za kolač, potresemo drobljenec in zložimo polovico rabarbare, ponovimo še enkrat, na koncu pa dodamo še zadnjo tretjino mase in potresemo z drobljencem. Pečemo cca. 1 uro in pol na 170°C. Postrežemo ohlajeno s sladko smetano.
Dober tek!