top of page

Trije sladki recepti s sezonsko rabarbaro

Rabarbara je rastlina, ki spada v družino dresnovk (tako kot ajda), botanično pa je zelenjava. Sezona je spomladi od aprila do junija, uporablja pa se za kompote, pite, peciva, marmelade, … Užitni deli so stebla in korenina, medtem ko naj bi bili listi strupeni.

Stebla varirajo po barvi od zelene do rdeče, vendar gre zgolj za vsebnost antocijanov in lep videz, ne vpliva pa na užitnost. Stebla so kulinarično zanimiva, predvsem za tiste, ki nam je kiselkast okus v sladicah všeč, korenina pa se uporablja kot odvajalo in je pogosta sestavina v shujševalnih sredtvih.

Rhubarb in garden

Predstavila bom tri sladke recepte z rabarbaro, ki so enostavni za pripravo in zelo okusni:

1. Rabarbara z jabolki in amaretti drobljencem

Sestavine:

300 g rabarbare – narezana na cca 4 cm

2 jabolka – narezana na kocke

5 žlic Maple sirupa

4 žlice demerara sladkorja

Lupinica ene pomaranče, cimet in žlička vanilijevega ekstrakta

Za drobljenec:

80 g moke

80 g amaretti piškotov – zdrobljenih

80 g masla

2 žlici demerara sladkorja

Pečico segrejemo na 190°C, rabarbaro, jabolka, maple sirup, sladkor, pomarančno lupinico, cimet in vanilijev ekstrakt kuhamo približno 5 minut na rahlem ognju, odstavimo. V drugi posodi pripravimo drobljenec, tako da ga s prsti hitro oblikujemo v večje drobtine. Rabarbaro prestavimo v manjši pekač (stekleni, keramični), posujemo z drobljencem in pečemo cca. 20 minut oz. do zlate barve drobljenca. Zelo enostavna osvežilna sladica, kjer se okusi rabarbare, jabolk in pomarančne lupinice odlično dopolnjujejo.

2. Krostata z rabarbaro in jagodami

Sestavine za testo:

300 g moke

200 g masla

30 g sladkorja

½ dcl mrzle vode

pol žličke soli

Moko, sladkor in sol damo v multipraktik ter premešamo, dodamo koščke mrzlega masla in zgolj nekajkrat zamešamo. Dodamo zelo mrzlo vodo in zopet parkart premešamo, testo se mora še vedno drobiti in koščki masla morajo biti vidni, ko ga prestavimo na desko in zagnetemo. Zavijemo v plastično folijo in damo za več kot uro v hladilnik.

Ostale sestavine:

500 g jagod

300 g rabarbare – narežemo na 3 cm

150 g demerara sladkorja

50 g stopljenega masla

50 g jagodne marmalade

3 žlice Gustina

1 žlička soli in lupinica ene limone

Jajce za namazat testo in malo sladkorja za posip

Rabarbaro narežemo in jo malo pokuhamo na 50 g masla z žlico sladkorja. Očistimo jagode in v skledo damo vse zgornje sestavine ter premešamo. Testo razvaljamo in prestavimo na peki papir ter potisnemo v tortin model (23cm). V sredino stresemo sadje, robove testa zavijemo navznoter in damo v hladilnik za cca. 30 minut. Pečico segrejemo na 190°C, vzamemo krostato iz hladilnika, robove namažemo z jajcem in posujemo še z malo sladkorja. Pečemo od 45 minut do 1 ure. Ko je pečena, pustimo da se ohladi, nato jo razrežemo in uživamo!

Kombinacija jagod in rabarbare je fenomenalna! Sezona rabarbare in jagod ne sme iti mimo brez te sladice – ne bo vam žal!

3. Ovseni kolač z rabarbaro in ingverjem

Sestavine:

500 g rabarbare, narezane na 3 cm

3 žlice demerara sladkorja

nariban ingver (jaz uporabim ingver kuhan v sladkornem sirupu,

lahko je tudi svež ali pa v prahu, kar vam je pri roki) - dodamo po okusu

lupina in sok polovice limone

Te sestavine v pekaču premešamo in damo za cca. 15 minut v pečico na 200°C. Ohladimo.

Vmes pripravimo drobljenec iz:

100 g grobih ovsenih kosmičev

60 g moke

60 g demerara sladkorja

50 g masla

Vse sestavine drobimo s prsti toliko časa da dobima zrnato zmes.

Za kolač potrebujemo:

200 g masla

150 g sladkorja

4 jajca

100 g naribanih mandljev

100 g moke in žlička pecilnega praška

Ščepec soli

Maslo in sladkor stepamo dokler ne dobimo kremasto teksturo, dodajamo vsako jajce posebej med miksanjem, nato dodamo še ostale sestavine. Tortin model (23 cm) namastimo in obložimo s peki papirjem, dodamo 1/3 mase za kolač, potresemo drobljenec in zložimo polovico rabarbare, ponovimo še enkrat, na koncu pa dodamo še zadnjo tretjino mase in potresemo z drobljencem. Pečemo cca. 1 uro in pol na 170°C. Postrežemo ohlajeno s sladko smetano.

Dober tek!

  • Instagram Social Icon
bottom of page