Povezave v tekstu: Le Beccherie; Osteria della Gigia; Le Pervinche; Antica Trattoria al Molinetto; Toffoli; Antica Trattoria Al Forno; Trattoria Argentina; Vigne Matte; Col Vetoraz; L'Osteria senz'Oste; Bar Alpino; Nino Franco; Adriatico 2
Opisala bom dvodnevni izlet, ki poleg idilične narave pomeni tudi izjemno kulinarično destinacijo. Vožnja iz Ljubljane traja manj kot dve uri in pol, izlet pa je primeren tudi za otroke, če so kulinarično radovedni, drugače je bolje iti na pot v dvoje.
Treviso
Treviso je tipično italijansko mestece, kjer lahko občudujete arhitekturo, uživate v mestnem dogajanju, posedate ob vodi in si ogledujete številne slaščičarne, kjer kraljuje ena bolj znanih sladic tega časa, tiramisu.
Poznamo radič Treviso, penino Prosecco, ni pa splošno znano, da je Treviso dom tiramisuja. Ta sladica, naj bi se prvič pojavila na meniju v lokalni gostilni Le Beccherie, kar pa je ena od teorij. Italijani znajo povedati, da je tiramisu nastal precej časa nazaj kot posledica dolgih družinskih večerji, ko so onemogli jedci premagovali utrujenost tako, da so piškote namočili v kavo in jim dodali kremo.
Ta predel Veneta je gospodarsko zelo razvit, saj je v Trevisu sedež kar nekaj italijanski modnih velikanov, kot so Benetton, Geox, Stefanel, Sisley. Najbrž ni treba posebaj omenjati, da si tukaj privoščite tiramisu, je pa v mestu tudi veliko oštarij, kjer stoje ob kozarcu pijače
okušate izjemne lokalne prigrizke. V teh barčkih je kar gneča in včasih je treba malo počakati, saj jim ne znaša tako hitro pripravljati hrano, kakor hitro gre. Ena takih številnih oštarij je tudi Osteria della Gigia v centru mesta. Lokal je zanimiv, doživetje pa obogati odlična in cenovno ugodna ponudba hrane in pijače.
Conegliano - Valdobbiadene
Po regionalni cesti se iz Trevisa zapeljemo v deželo Prosecca DOCG, ki zajema območje Conegliano – Valdobbidene. To sta manjša mesteca, kjer je življenje umirjeno, z nekaj lokalnega dogajanja in precej turistov, kateri ob poti iščemo vinske kleti za degustacijo in nakup Prosecca. Narava na tem območju je čudežna, sploh poleti, ko je vse zeleno. Kraj je primeren za rekreacijsko kolesarjenje, pohodništvo, z vlakom se lahko odpeljete v Benetke, celotno območje je namenjeno uživanju v naravi in hrani - čisti zen.
O penečem vinu Prosecco ne bom pisala, detajlni opis tega vina je v tem blogu, izpostavila pa bom par vinskih kleti, vrednih obiska.
Refrontolo
Odlični Prosecco lahko kupite kar pri lastniku objekta Le Pervinche, kjer priporočam tudi rezervacijo nočitve. Težko boste našli lepše urejeno posestvo, gospod Francesco pa je ustrežljiv, prijazen in gostoljuben. Z veseljem vam bo dal informacije o kraju in kleteh za obisk. Francesco je tudi perfekcionist, kar se odraža v njegovem Proseccu, ki je enostavno dovršen!
Cena dvoposteljne sobe z zajtrkom je 80,00€, lahko rezervirate direktno ali na poratlu booking.com. Lokacija objekta je v mestecu Refrontolo, na vinski cesti med Coneglianom in Valdobbiadenem, ima pa še eno bistveno prednost, zraven se nahaja gostilna lokalnih specialitet, ki vas bo pozitivno presenetila, to je Antica Trattoria al Molinetto.
Gre za odlično lokalno kuhinjo, kjer so gostje večinoma domačini, cene so zelo ugodne, večerja s tremi hodi za dve osebi, s kavo in vinom je cca. 45,00€. Vredno je poskusiti njihov krožnik domačih predjedi (antipasti), nadaljuje se s krožnikom testenin (številne možnosti, večinoma s sezonskimi polivkami) in še mesni krožnik, vse to pa se poplakne z lokalnim Proseccom. Obvezna je rezervacija, ker je gostilna nabito polna, lahko pa prosite Francesca, da rezervira mizo za vas, to naredi z veseljem. Nahaja se čez cesto nastanitve, zato se lahko mirno sprostite in uživate v večerji in vinu.
V kolikor še niste obiskali nobene vinske kleti, vas čaka kar naporen drugi dan, zato si te obiske malo razporedite. Prvi dan, v kraju Refrontolo, ko poskusite Francescov Prosecco, se zapeljite v vinsko klet Toffoli, ki ni daleč stran, priporočam pa uporabo Google Maps aplikacije. Vina lahko degustirate, kupuje se po 6 flaš (take so škatle), ni pa nujno, da so vsa vina v škatli ista, ker vam jih pripravijo po želji. Cena steklenice prvovrstnega Prosecca je cca. 7€ in večinoma je tako tudi po drugih kleteh, lahko pa cena odstopa navzgor, sploh v območju Cartizze, ki je nekakšen »Grand Cru« Prosecca.
Vinska pot Refrontolo – Valdobbiadene
Drugi dan si vzemite čas za zajtrk, ker je na vrtu Le Pervinche zelo prijetno. V kraju Refrontolo sta še dve gostilni vredni obiska, to sta Antica Trattoria Al Forno, malo bolj prefinjena različica gostilne, kjer ste imeli večerjo (za dve osebi cca. 70,00€) ali pa Trattoria Argentina, katero priporočam vsem ljubiteljem mesa (za dve osebi cca. 90,00€). Po tej izkušnji boste na meso gledali drugače, hvaležni boste kuharju, kar težko rečem za marsikatero drugo argentinsko gostilno. Resnično razumejo in obvladajo pripravo mesa! Ne pozabite na rezervacijo in obratovalni čas, saj so gostilne v Italiji odprte le za čas kosila in večerje, vmes jih zaprejo.
Po zajtrku se zapeljemo do starega mlina na vodo Molinetto della Croda, ki se nahaja ob vinski poti. Lepo je za videti in narediti nekaj posnetkov.
Vinska klet Vigne Matte je na poti do mesta Valdobbiadene in jo je treba obiskati. Posestvo je zelo lepo urejeno, njihov Prosecco je cca. 8€/steklenico, glavno tržišče pa so restavracije v Švici. Pot je idilična in veliko je možnosti za lepe posnetke.
Naslednja klet, ki je že v področju Valdobbiadene in ima tudi Prosecco Cartizze je Col Vetoraz. Steklenica je cca. 9€, saj bližje smo Valdobbiadene-ju, dražji je Prosecco, sploh če govorimo o Proseccu Cartizze. Col Vetoraz je posestvo, kjer se pogled v dolino razteza na področje Cartizze, ki velja za pridelovalno območje najboljših in najdražjih Proseccov. V njihovi degustacijski sobi lahko poiskusite Prosecco Cartizze in če vam je všeč, si privoščite steklenico, ki stane nekaj manj kot 18€, degustacija tega posebnega vina je plačljiva.
Poleg se nahaja tudi znamenita samopostrežna hišica z imenom L'Osteria senz'Oste, kjer si sami postrežete kruh, salamo, sir,… plačilo pa bazira na poštenju, kolikor mislite da je zadeva vredna, toliko plačate. Verjamem, da je bila ta oštarija nekoč dobro založena in je služila svojemu namenu, sedaj pa je preveč turistov, zanimivo je za videti, ne bi pa ravno tam priporočila hranjenje.
Po potki se vzpnite do samopostrežnega aparata s Prosecchi, kjer vplačate znesek in ven vrže željeno vino. S seboj imejte sendvič (to območje ima odlične sire), na vrhu hriba so mize in stoli, pogled je zelo lep, skratka enkraten kraj za malico.
Od tukaj se cesta spušča proti mestu Valdobbiadene, kjer je Bar Alpino, ki se nahaja v samem centru mesteca. Odlični prigrizki in izobilje Prosecca, najbolj pa ostane v spominu prijaznost in ustrežljivost domačinov.
V tem kraju je vinskih kleti res veliko, lahko pa recimo obiščete klet Nino Franco, kjer gre za prefinjeno različico Prosecca.
Po vsem tem je najbrž že čas za večerjo in ne za kosilo, pa vendar se splača iti nazaj v Refrontolo na argentinsko pojedino.
Vožnja po avtocesti do Ljubljane traja cca. 2 uri, brez postankov v shoppnig centrih ob poti, kot je Adriatico 2 v Portogruaru, kar meni zelo težko znese!