Cantuccini so mandljevi piškoti, ki izvirajo iz Toskane, zelo so priljubljeni po vsej Italiji, pa tudi zunaj njenih meja. Prvi dokumentiran recept je iz 18. stoletja, shranjen v mestecu Prato v bližini Firenc. Gre za dvakrat pečene piškote (biscotti), ker so potrebovali suho hrano primerno za daljše shranjevanje.
Govorimo o hrustljavih, dišečih mandljevih piškotih, pravih za pomakanje v kavo, mleko,… vendar jih Italijani tradicionalno pomakajo v sladko vino. To sladko vino je večinoma Vin Santo, ki ravno tako izvira iz Toskane in je desertno likersko vino, pridelano po posebnem postopku sušenja grozdnih jagod, sort trebbiano in malvazija. Vino je zelo sladko, zato se ga uživa v malih količinah, kot sladico po večerji v kombinaciji s Cantuccini. Vin Santo pridelujejo tudi v drugih italijanskih pokrajinah in lahko zelo variira tako po vsebnosti sladkorja, kot alkohola, pa vendar, je tradicija spojila Vin Santo in Cantuccine.
Pa pripravimo Cantuccine!
Sestavine:
400 g moke
220 g rjavega fino mletega sladkorja (Hoferjev Demerara sladkor je idealen)
180 g neoluščenih celih mandljev od tega naj jih bo 30 g grobo mletih ali nasekljanih
1 vrečka ali ena žlica vaniljevega sladkorja
½ žličke pecilnega praška
3 jajca
1 žlička medu
noževa konica soli
naribana skorja 1 pomaranče ali 1 limone ali več odvisno od okusa, samo naj bojo agrumi BIO, zaradi arome in zdravja, ker povoskana skorja na navadni limoni dobesedno uniči vso voljo do peke!
Priprava:
Jajca in sladkor (rjavi in vaniljev) zmiksamo do svetle barve, dodamo še med ter premešamo.
V drugi skledi premešamo suhe sestavine: moko, pecilni prašek, lupinico agrumov, sol ter dodamo v jajca s sladkorjem. Nazadnje vmešamo še mandlje in to maso pregnetemo na pomokani deski. Razdelimo jo na tri kose, vsak kos posebej oblikujemo v podolgovato štručko, ter vse tri položimo na pekač s peki papirjem. Namažemo jih z razžvrkljanim jajcem ter postavimo v ogreto pečico na 190°C in pečemo 20 minut.
Po 20-ih minutah štručke diagonalno razrežemo na kose, jih razvrstimo po pekaču in jih pečemo še cca. 10 minut na 180°C. Počakamo da se ohladijo, desertno vino je že pripravljeno in dober tek.