top of page

PROSECCO – najbolje prodajano peneče vino zadnjih let

Prosecco je italijansko peneče vino, ki v svetu dosega izjemni prodajni uspeh, vendar Italijani znajo reči, da obstaja Prosecco in Prosecco. Ime vina je isto, bistvena pa je razlika med Proseccom pridelanim v tradicionalnem območju Conegliano-Valdobbiadene, kjer že več sto let gojijo tradicijo pridelave tega vina ter vsemi ostalimi pridelovalnimi področji.

Gre za vino iz belega grozdja sorte glera, ki naj bi bila stara slovenska vinska sorta Primorske vinorodne dežele in šele kasneje posajena v istoimenski vasici Prosecco nad Trstom.

Aperol Spritz

Blagovno znamko Prosecco odlikuje všečnost okusa, rahla sladkost, cenovna ugodnost, to vino je dostopno v večjih količinah od številnih pridelovalcev, ni preveč zahtevno, skratka marketinško gledano, je zadetek v polno. V prid mu gre tudi dejstvo, da se nekateri priljubljeni osvežilni koktajli, kot so Aperol Spritz, Bellini, Hugo,…mešajo ravno s Proseccom.

Za razumevanje tega vina je potrebno poznati terroir (podnebje, tla, lega, tradicija,…) in italijansko vinsko zakonodajo oz. kategorizacijo vin ter njihovo označbo. Kakovostna vina določenih regij VQPRD imajo lahko oznako DOC (naziv kontroliranega porekla) ali pa najvišjo možno kategorizacijo DOCG (naziv kontroliranega in garantiranega porekla). Po teh oznakah se določa tudi Prosecco ter s tem njegova kakovost, prepoznavnost in cena.

Prosecco DOCG se tradicionalno prideluje na območju Conegliano – Valdobbiadene, znotraj katerega sta najbolj znani Cartizze, ki je grand cru področja, čigar vina osvajajo najvišje vinske nagrade ter Rive, kjer gre za 43 registriranih vasi, ki pridelujejo vedno vrhunske letniške Prosecche. Kategorizacija DOCG je še zastopana v bližnjem Asolu, vse ostalo pa je pridelovalno področje nižje označbe DOC in se deli na Prosecco Doc Treviso (območje Trevisa) , Prosecco Doc (Veneto in Furlanija) ter Prosecco DOC Trieste (okolica Trsta).

Pridelovalci Prosecca DOCG

Pridelovalna območje Prosecca

To penino delajo večinoma po charmat ali tankovski metodi, kjer sekundarna fermentacija poteka v visokotlačni posodi, kar je tudi ena od razlik v primerjavi s šampanjcem, kjer sekundarna fermentacija poteka v steklenici. Charmat metoda je precej krajša in enostavnejša, to pripomore k ugodnejši ceni, na okusu pa je penina sveža in sadna, kar zadostuje trendu v vinskem svetu.

Po vsebnosti sladkorja (grami/liter) se Prosecco DOCG deli na: Brut (0-12 g/l), Extra dry (12-17 g/l) in Dry (17-32 g/l). Medtem ko je 95% tega vina penečega ali Spumante, sta ostali dve obliki še Frizzante (manj peneče) in Tranquillo ali mirno vino. Oznake so še Millesimato, kar pomeni, da je 85% grozdja iz letnika označenega na etiketi ter Rive, kar je oznaka manjših vasi, ki pridelujejo vrhunske, vedno letniške Prosecche DOCG.

Prosecco

V kolikor pripravljate razne osvežilne koktejle, ni prav nobene potrebe po kupovanju dražjega Prosecca DOCG, saj gre za lahkotno, nežno vino, ki ga močni okusi Aperola, bezga, breskve,… popolnoma povozijo. Cenejši Prosecco DOC bo v celoti zadostil namenu mešanja pijač. Kadar pa želite postreči to vino kot aperitiv ali kot spremljavo rižotam, belemu mesu, ribam, je dober Prosecco DOCG nuja in še vedno je cenovno ugodnejši od katerekoli druge dobre penine, sploh pa od šampanjca.

Zanimiv je podatek, da se je prvič v zgodovini Velike Britanije zgodilo, da je neko peneče vino preseglo prodajo šampanjca in to peneče vino je ravno Prosecco. Od leta 2014 naprej, ko se je zgodil ta preobrat, prodaja na otoku strmo raste, medtem ko prodaja šampanjca rahlo pada, kar samo kaže na dejstvo, da govorimo o izjemnem vinu s pravo ceno, ki ne razočara in ga je vredno poskusiti!

Priljubljenost in prepoznavnost te penine na otoku je tako močna, da številni cateringi ponujajo tudi najem vozila iz katerega točijo samo in le Prosecco.

Prosecco Van

  • Instagram Social Icon
bottom of page