top of page

Opičji kruh ali Monkey bread

Zanimiva sladica z nenavadnim imenom, iz kvašenega testa, oreščkov, karamele,… enostavna za pripravo – zelo pregrešna, vendar odlična!

Ta sladica naj bi izvirala iz Kalifornije. V ameriških kuharskih knjigah se je začela pojavljati v letih 1950, priljubljenost pa je hitro rasla. Med drugim je bila ta sladica vedno na mizi v času božičnih praznikov v Beli hiši, ko je za pojedine skrbela Nancy Reagan, žena legendarnega ameriškega predsednika Ronalda Reagana. Svojo različico tega recepta je Nancy zaupala USO kulinarični knjigi (United Service Organization Cookbook).

Gre za hecno, družabno, pa vendar izjemno sladico, pri kateri se ne morete ustaviti, dokler je ne zmanjka.

Zakaj se tako imenuje še vedno ni popolnoma jasno, ena od razlag je, da naj bi ob postrežbi te sladice kot opice skočili na kup, druga pravi, da se jo pri jedi trga, tako kot to počno opice 😊.

Glede na to, da gre za sladico, ki se ji ne da upreti, jo pripravljajte bolj poredko, ko je večja družba na kupu. Mi jo tradicionalno pripravljamo za pusta, ker je zabavna in se gnetemo okoli mize,…dokler je ni konec.

Eden od številnih receptov Opičjega kruha, po katerem ga jaz pripravljam in nikoli ne razočara.

Sestavine za testo:

450 g moke

250 ml mleka

70 ml vode

50 g sladkorja

30 g masla

1 žlička soli

1 vrečka suhega kvasa

1 žlička vaniljevega ekstrakta ali ruma

Sestavine za karamelo:

220 g masla

250 g rjavega sladkorja

120 ml sladke smetane

Noževa konica soli

Polnila: Kremni sir, koščki čokolade, razne marmelade, čokoladni namazi,… lahko pa tudi brez vsega tega.

Poleg tega še sladkor s cimetom in oreščki ter dovolj velik pekač za potico, ker imamo opravka s kvašenim testom, ki močno naraste.

Najprej pripravimo testo, ločimo suhe in mokre sestavine. V večjo posodo damo moko, sladkor, sol in kvas ter premešamo. V mikrovalovki ali na štedilniku segrejemo mleko, vodo in maslo toliko da se stopi, ne prevroče, dodamo vaniljev ekstrakt ali rum. Če imate doma stoječ mešalnik je priprava testa zelo enostavna, uporabite kljuko za testo in mešajte par minut na nižji hitrosti, dokler se sestavine ne povežejo, nato prestavite na srednjo hitrost in pustite mešalnik delati tam do 8 minut. Če mešalnika nimate testo zgnetite na roke. Iz testa oblikujemo kepo, skledo rahlo namažemo z rastlinskim oljem, vanjo položimo testo in pokrijemo. Pustimo vzhajati od 1,5 do 2 uri.

Pripravimo karamelo – v kozico z debelejšim dnom vsujemo sladkor in ga segrevamo dokler se kristali ne stopijo, ne mešamo, zgolj kozico večkrat krožno obrnemo, dodamo smetano (pazite da se ne spečete, ker je reakcija vulkanska), pustimo na ognju da se ti dve sestavini povežeta, nato dodamo maslo in mešamo cel čas, še malo soli in odstavimo z ognja.

Vzhajano testo prestavimo na delovno površino, potolčemo in raztegnemo z rokami ter zrežemo na koščke. Opcij je več, lahko koščke pustite take kot so in preidete na naslednji korak, lahko pa jih nadevate z raznimi nadevi in oblikujete v kroglice. Jaz jih razdelim in nadevam s kremnim sirom, marmelado in koščki čokolade.

Ko pripravimo kroglice jih povaljamo v skledi s sladkorjem in cimetom ter začnemo sestavljati Opičji kruh. V večji pekač za potico vlijemo karamelo, dodamo oreščke in zložimo približno tretjino kroglic, ponavljamo do konca in pokrijemo pekač s plastično folijo ter pustimo vzhajati še cca. 20 min.

Pečico segrejemo na 180°C, odstranimo folijo in pečemo cca. 40 min. Ko je pečeno pustimo v pekaču par minut, ne predolgo, ker se bo karamela strdila in ga ne bomo dobili ven. Položimo krožnik na pekač, obrnemo, pustimo še par minut, da ni prevroče in nato dober tek,... Opičji kruh je najboljši topel.

V posodo damo suhe sestavine: moko, sladkor, kvas in sol, premešamo. V mikrovalovki ali na štedilniku segrejemo mokre sestavine: mleko, vodo, maslo in dodamo vanilijev ekstrakt ali rum. To mešanico vlijemo v suhe sestavine in mešamo cca. 10 minut. Testo oblikujemo v kepo, pokrijemo s plastično folijo in pustimo vzhajat cca. 2 uri.

Vmes pripravimo karamelo iz rjavega sladkorja, sladke smetane, masla in malo soli. Testo z rokami potolčemo in raztegnemo ter zrežemo na koščke. Koščke testa polnimo z različnimi nadevi in oblikujemo v kroglice.

Kroglice nato povaljamo v mešanico sladkorja in cimeta. Ko imamo vse pripravljeno, začnemo sestavljati Opičji kruh. V pekač nalijemo malo karamele, nato potresemo nekaj oreščkov in zložimo cca. 1/3 kroglic. To zaporedje ponavljamo dokler ne porabimo vseh sestavin. Pred peko pustimo pokrit Opičji kruh počivat še cca. 20 minut.

Pečico segrejemo na 180°C. Še enkrat, nujno je imeti dovolj velik pekač, ker kvašeno testo raste, drugače bo v pečici kaos. Po 40 minutah peke, pustimo v pekaču par minut (ne predolgo, ker se bo karamela strdila in ga ne bomo dobili ven), nato obrnemo...in planemo po teh polnjenih, slastnih, toplih kroglicah.

  • Instagram Social Icon
bottom of page