Ta recept lahko uporabite kot predjed ali pa kot glavno jed s skledo solate. Priprava je enostavna, v kolikor pa nadomestite osnovno testo za kiš s kupljenim listnatim testom, je še enostavneje, saj preskočite celotni postopek priprave testa.
Sestavine za testo:
185 g moke
90 g hladnega masla narezanega na koščke
1 rumenjak
2 žlički grobo mletega popra
2 žlici hladne vode
Vse zgoraj navedene sestavine damo v multipraktik z nameščenim rezilom in zamešamo testo. Ko se naredi kepa, ki odstopa od stene posode, je testo pripravljeno. Zavijemo ga v plastično folijo, sploščimo (da se hitreje shaldi) in damo za cca. 30 min. v hladilnik. Lahko pa ta del preskočite tako, da uporabite kupljeno listnato testo.
Vmes na olivnem olju rahlo prepražimo manjši por in ohladimo. Pripravimo si še:
Rezine dimljenega lososa
50 g graha iz konzerve
2 žlici sesekljanih kaper
Sestavine za polnilo zmešamo z metlico:
75 g kremnega sira (jaz uporabljam ABC kremni sir, se mi zdi zelo dober)
2 jajca + en beljak od rumenjaka uporabljenega za testo (če ga želite uporabiti za kaj drugega, ga ni treba dodati – čisto poljubno, jaz ne maram, da se mi hrana vleče po hladilniku, zato ga dodam).
2 žlički gorčice
185 ml smetane za kuhanje
OK, sestavimo kiš,…
Pečico segrejemo na 200°C.
Pekač za peko pit s snemljivim dnom (23 cm, ne uporabljajte večjega) naoljimo in med dvema peki papirjema razvaljamo testo (ta metoda je enostavna, uporabimo manj moke, miza je čista, nič se ne lepi). Odstranimo en peki papir, testo obrnemo, položimo v pekač in previdno odlepimo drugi peki papir. Odvečno testo, ki visi čez rob, zavijemo navznoter, tako da so robovi bolj stabilni in debelejši. Testo z vilicami večkrat prebodemo in damo v hladilnik še za cca. 10 min.
V kolikor delamo kiš z listnatim testom, lahko uporabimo tudi večji pekač, vse zgoraj opisano preskočimo, zgolj v naoljen pekač položimo testo. Če uporabljamo večji pekač, potrebujemo tudi malo več polnila, dodamo še eno jajce in poleg smetane še malo mleka.
Po testu razporedimo por, nato rezine dimljenega lososa, grah in nasekljane kapre.
Previdno zlijemo polnilo in damo za cca. 40 min v segreto pečico. Ko je kiš rahlo ohlajen ga vzamemo iz modela, razrežemo in postrežemo s skledo solate.
Pripravimo si vse sestavine, testo zmiksamo v mulripraktiku, razvaljamo, damo v pekač, nanj razporedimo por.
Rahlo ohlajen kiš vzamemo iz pekača (snemljivo dno), narežemo, pripravimo si skledo zelene solate in dober tek.
Na por položimo rezine dimljenega lososa, grah in narezane kapre. Polnilo zmešamo z metlico, previdno vlijemo in damo v segreto pečico na 200°C za cca. 40 min. Rahlo ohlajen kiš vzamemo iz pekača (snemljivo dno), narežemo, pripravimo si skledo zelene solate in dober tek.