top of page

Obrnjena sadna pita

Pri tem receptu gre za enostavno, hitro pripravljeno, pa vendar izjemno okusno pito, ki nikoli ne razočara. Uporabimo lahko katerokoli sezonsko sadje, (najboljša je z marelicami). Pozorni moramo biti zgolj na dve zadevi, da nas karameliziranje sladkorja ne vrže iz tira, kar se zgodi, če nismo pozorni (ponev s sladkorjem je treba imeti vedno na očeh, da ne zagori) in karamela je izjemno vroča, zato pazljivo s prsti pri zlaganju sadja v ponev!

Sestavine:

Sezonsko sadje (marelice, slive, hruške, jabolka,…) 100 g rjavega sladkorja Demerara (dokaj ugodno se ga dobi v Hoferju) 1 pakiranje listnatega testa (Lidl in Hofer imata primerno pakiranje, samo naj ne bo »Lihgt« verzija) Vaniljev sladkor Malo masla Poljubno cimet, orehi, rum, ostale začimbe,... Ponev, ki se lahko uporabi tudi v pečici (nima plastičnega ročaja)

Priprava:

Pri kuhanju si vedno pripravimo »mise en place«, kar pomeni imeti pri roki vse potrebne sestavine (očiščene, oprane, stehtane, zložene,…). Gre za enostavni način organizacije dela v kuhinji, zato smo lahko bolj sproščeni in ustvarjalni, vse sestavine imamo že pripravljene, posvetimo se okusu jedi, popravkom, dodatkom,...

V ponev stresemo 100 g rjavega Demerara sladkorja in žličko vode. Na ognju sladkor karameliziramo, ne uporabljamo nobenega pribora za mešanje, zgolj s ponvijo večkrat zaokrožimo po zraku in vrnemo nazaj na ogenj.

Sadje različno obdelamo: marelice, slive, breskve zgolj izkoščičimo in prepolovimo, jabolka olupimo prerežemo na pol, izkoščičimo,…Sadje zložimo v karamelo tako, da je notranjost sadeža obrnjena navzdol, dodamo malo masla, pri jabolkih tudi cimet,…jabolka večkrat obrnem v ponvi, tako da so povsod pokrita s karamelo, pri ostalem sadju tega ne počnem. Ponev odstavimo z ognja, nanj položimo listnato testo, višek odrežemo in ga po koščkih zložimo nazaj v ponev. Narežemo nekaj masla, posujemo z žlico vaniljevega sladkorja in damo za cca. 30 min. v ogreto pečico na 200°C.

Pito vzamemo iz pečice in pustimo stati kakšno minuto, da se karamela malo strdi, ne predolgo, ker jo bo težko obrniti na krožnik. Krožnik položimo na pladenj in ponev obrnemo, da pita pade ven...in seveda komaj čakamo da se pojedina začne. Dober tek.

  • Instagram Social Icon
bottom of page