Povezave v tekstu: Saint Honore'; Birreria Bunker; Chocolat; Eataly; Barcaccia; Maritani; Buffet da Pepi
Trst je glavno mesto Furlanije – Julijske krajine, ene od 20-ih italijanskih regij. Zardi bližine in zanimive okolice je primeren enodnevni izlet za celo družino.
Zgodovina Trsta je precej pestra in še ne tako dolgo nazaj, je bil Trst predvsem mesto nakupov, ob takratni jugoslovanski meji. Po osamosvojitvi Slovenije je bilo čutiti ekonomski padec mesta, vendar se Italijani hitro prilagodijo spremembam in trenutno je Trst v gospodarskem in kulinaričnem razcvetu.
Povsem razumljivo je, da si ljudje želimo biti tam, kjer je mesto urejeno, sproščeno in zabavno, ponudba raznolika, omogočeno parkiranje, tako da se znova začenja trend odhoda v Trst na kavo, sladoled, po nakupih,… Čez vikend je tam zelo veliko dnevnih obiskovalcev iz sosednjih držav, med delovniki pa so tam naši ljudje, ki delajo »čez mejo«.
Trst je znan tudi kot mesto kave. Velja, da povprečno Italijan porabi skoraj 6 kg kave/leto medtem, ko je ta poraba v Trstu še enkrat višja. Tam je doma ena bolj znanih tovarn kave Illy, pa tudi Hausbrandt. Tržaško pristanišče je v svoji zgodovini odigralo pomembno vlogo pri dobavi te surovine avstro-ogrskim domovom in ta primat nad kavo ima še danes. Surova kava pride v Evropo, skozi dva glavna pristanišča, Trst in Hamburg, zato je toliko bolj pomembno, da si v Trstu vzamemo čas za kavo.
SAINT HONORE'
Kulinarično gledano, se izlet lahko začne že v Opčinah in sicer če se peljemo iz smeri Fernetičev skozi Opčine nam pri prvem krožnemu toku pogled na desno razkrije obrtno slaščičarno Saint Honore', slaščičarskega mojstra Mosenich Roberta, ki je perfekcionist v izdelavi sladkih dobrot, pa še slovensko govori! Karkoli tam poizkusite vas ne bo razočaralo, edino slaščic zna hitro zmanjkati. Italijani močno gojijo tradicijo družinsko-prijateljskih večerij in značilno je, da tisti ki je povabljen, prinese pladenj sladic. Cene so zmerne, se pa znajo hitro nalagati razni kolački na pladnju, ki so cca. 1€/kos, zato preudarno pri izbiri, da vas končni znesek ne šokira!
Pot nadaljujemo v smeri Trsta do drugega krožnega toka, kjer izberemo desni izvoz na cesto SP35, proti vasici Prosecco.
BIRRERIA BUNKER
Čas je za prigrizek in že smo pri drugi postojanki v Nabrežinah v Birrerii Bunker-Pivnica Bunker. Gre za obvezen postanek, ker imajo pester izbor raznih trendovskih jedi za grizljanje ob pivu. Ponudba žganih pijač je izjemna, medtem ko je natakanje piva svojevrsten dogodek. V Italiji je treba biti pozoren, saj so njihovi gostinski obrati odprti le v času kosila in večerje (vmes jih zaprejo), zato je nujno preveriti delovnik. Seveda je treba omeniti, da gre za pivnico, ki je nekaj let nazaj delovala tudi pri nas na Gospodarskem razstavišču, vendar je v Ljubljani kmalu zaprla svoja vrata.
RILKEJEVA POT
Po prijetnem, ne preobilnem obroku je čas za malo rekreacije. Pot nadaljujemo po cesti SP1, dokler ne prispemo do Sistiane (Sesljan), tam pa zavijemo levo po smerokazu »Rilkejeva pot«. S parkiranjem zna biti malo težav, vendar ne obupat, se že kaj najde. Pot je primerna v vseh letnih časih, razen v vročih poletnih mesecih, ker je obsijana s soncem. Gre za pešpot, ki nas vodi od Sesljana do Devinskega gradu. Ime je dobila po pisatelju in pesniku Rainerju Marii Rilkeju, ki je bil gost gradu. Dolga je približno 2 km tako da jo zmorejo prehoditi tudi otroci. Speljana je nad sesljanskim zalivom in pogled na morje je čudežen in sproščujoč. V centru Devina je prijeten lokal za popoldansko kavo, nakar se po isti poti vrnemo nazaj do avta in sledi odhod v Trst.
CHOCOLAT
Odhod v Trst naši družini pomeni obisk butične čokoladanice Chocolat. Gre za malo trgovinico – barček, kjer si vroča čokolada in sladoled zaslužita vse pohvale. Gospe vročo čokolado delajo same zgolj iz kakava, mleka in sladkorja, zajemajo jo z zajemalko iz lonca, ki je vedno na kuhalni plošči, na primerni temperaturi gretja, ki ne sme vreti. Izberete lahko še posipe čili, cimet, ingver,... Srednja skodelica vroče čokolade stane 2,5€, mala mislim da 1,5€. V jesensko-zimskih mesecih je nujno poskusiti še njihov Cremino grande, ki je dokaj drag, vendar vreden vsakega centa, 100 g cremina je 7,5€. Gre za sloje mlečne, bele in temne čokolade, v katere vmešajo 100% lešnikovo pasto, to pa sestavijo v nekakšno bajadero. Okuša se ga po malih koščkih, ki se stopijo na jeziku. Creminov je več vrst, imajo tudi male cremine iz pistacije, karamele s soljo,…vendar je cremino grande razred zase.
V poletnih mesecih je nujen postanek na sladoledu, ki je med boljšimi na teh koncih. Sezona sladoleda se zaključi konec oktobra, ko se začne sezona vroče čokolade in Cremina. Recept za odličen Cremino najdete tukaj.
EATALY
Eataly je v Trstu odprl svoja vrata januarja 2017 in oživel je predel mesta, ki je bil v preteklih letih nekoliko zapuščen. Na glavnem trgu, kjer ob sobotah lahko opazujemo izplutje križarke, se proti levi strani ponuja sprehod ob morju do tržaškega Eataly-ja.
Pri ponudbi gre za koncept »jesti italijansko, živeti italijansko«, kjer se pod eno streho združi svet enogastronomije. Gre za živilske proizvode višje kakovosti, italijanskega izvora, večinoma manjših družinskih pridelovalcev. Manifest Eataly-ja zajema načela, po katerih se zgleduje vsak gurman: ljubezen do hrane, hrana združuje, izobraževanje o hrani, kvalitetna hrana pomeni kvaliteto življenja, dostopna naj bo vsem, kvaliteta je nad kvantiteto,…
Mnenja o Eataly-ju so različna in so odraz različnih pričakovanj. Ljudje so nekoliko razočarani nad razmerjem ponudba-cena v gostinskem delu, saj pričakujejo vrhunsko postrežbo, kar pa ni značilno za tak koncept trgovine – okrepčevalnice, kjer so sestavine tiste, ki so vrhunske.
Večina pa si je enotna, da je lokacija dobra, poslopje lepo in urejeno s prelepim pogledom na morje, posvečenim burji.
V kleti imajo eno večjih vinotek na teh koncih ter kotiček, kjer organizirajo razne kulinarične delavnice za vse starostne skupine, od otrok do upokojencev. Poudarek ni zgolj na prehranjevanju temveč tudi na druženju, pripravi, izobraževanju o okusih in različni sestavi jedi.
Pritličje je namenjeno kruhu, raznim fokačam, vinu, morskim dobrotam Barcaccia, katere enostavno morate poskusiti, sadju in zelenjavi. Kava bar ponuja tudi sladice lokalnega slaščičarja Maritani iz Monfalcona, ki ima eno najboljših monoporcijskih tortic »Gianduia«. Vredno je poskusiti tudi fokače, nas najbolj navdušuje fokača s stračatelo, inčunami in naribano limonino lupinico, ki pa obvezno zahteva kozarec Spritz – Aperola, ki ga v tamkajšnjem baru izjemno dobro pripravijo.
Prvo nadstropje je namenjeno ponudbi italijanskih prehranskih izdelkov, delikatesi, knjižnemu kotičku in gostinskemu delu.
Cene so glede na kvaliteto po mojem mnenju primerne, res pa ni potrebno posegati po najbolj prestižnih izdelkih, ki so tudi najdražji, temveč po takih, za katere veste, da bi lahko lepo dopolnili vašo vsakdanjo prehrano - takih izdelkov je precej.
BUFFET DA PEPI
No, pa se odpravimo nazaj proti centru mesta, kjer je živahen nakupovalni večer. Izložbe so prava paša za oči od čevljev pa do kozmetike in nakita. Starostniki se sprehajajo z roko v roki, urejeni od glave do pet, otroci izražajo prevečkrat tolerirano permisivno vzgojo, barčki in kavarne so polni in povsod kamor pogledaš se nekaj dogaja, kupuje, srka se pijača, jejo se prigrizki,… Lepo je videti toliko različnih generacij na kupu, ki sproščeno uživajo v druženju.
V kolikor je kdo še lačen, je to odlična priložnost za obisk Buffet-a da Pepi, ki ni namenjen vegetarijancem. Tukaj je doma pujsek in svinjsko meso je predstavljeno v vsej svoji veličini. Lahko se usedete za mizo ali pa zgolj pri pultu naročite sendvič s poljubno izbranim mesom in dodatki (meni je najljubša Porchetta), ki vam ga pripravijo za 3,5€. To je gostilna, ki je tipično tržaška, izogibajte se delavnikom v času kosila, ker je vrsta pred lokalom zelo dolga in natakarji jemljejo naročila kar iz vrste, je pa sobota pravi čas za obisk.
V Italiji je možno jesti odlično za ugodno ceno, potrebno pa je poznati nekaj pravil, ki tam veljajo. Najbolj enostavno je, če razumete njihovo mentaliteto, saj so vedno v nekem pogonu in to se odraža tudi v njihovem načinu prehranjevanja. V kolikor jeste stoje ali spijete kavo stoje so cene ugodnejše kot pri nas. V kolikor pa v lokalu sedite, če je ta lokal na turistično zanimivem delu ali če ima miza prte in kavarniško postrežbo boste plačali krepko več kot pri nas, zato previdno.
Po vsem zgoraj opisanem je že pozni večer in čas je za odhod domov.